Spiros MalliosΟ καλός ομιλητής είναι ο προετοιμασμένος ομιλητής. Πριν από κάθε ομιλία χρειάζεται να προετοιμαστούμε επαρκώς, ώστε να επιτύχουμε το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θέμα. Ανεξαρτήτως της ευγλωττίας εκάστου ομιλητού, ένα ενδιαφέρον θέμα προσελκύει την προσοχή των ακροατών. Διαλέξτε ένα θέμα αρκετά οικείο εις τους ακροατάς, αλλά όχι κοινότοπο. Φροντίστε να ξεκινήσετε από κάτι οικείο, αλλά να προσθέτετε, καθώς ομιλείτε, καινούργιες ιδέες, ξεχωριστές, που θα ενδιαφέρονται να ακούσουν οι ακροατές. Ο τίτλος που θα διαλέξετε χρειάζεται να δηλώνει με σαφήνεια το περιεχόμενο της ομιλίας, ώστε να προετοιμάζει τους ακροατές για το θέμα που θα ακούσουν.

Οργάνωση. Οργανώστε τις σκέψεις σας σε παραγράφους, ώστε να διευκολύνετε τους ακροατές να σας «ακολουθούν». Μιλήστε για 1 υπο-θέμα σε κάθε παράγραφο και για 3 υπο-θέματα συνολικά. Χρειάζεται να εξηγήσετε επαρκώς στους ακροατές τις ιδέες σας, ώστε να τις κατανοήσουν, να τις σκεφτούν και να συζητήσουν επί αυτών με άλλους ανθρώπους. Φροντίστε η ομιλία σας να έχει ομαλή ροή, όπως ένα ρυάκι.

Δοκιμές. Πριν εκφωνήσετε την ομιλία σας, χρειάζεται να κάνετε αρκετές δοκιμές. Στην αρχή μπορείτε να κάνετε δοκιμή τον πρόλογο. Στην συνέχεια τον επίλογο και, κατόπιν, κάθε μία εκ των παραγράφων. Στην αρχή μπορείτε να διαβάζετε από τις σημειώσεις σας, αλλά βήμα-βήμα χρειάζεται να στηρίζεσθε εις την μνήμην σας, αφήνοντας τις σημειώσεις. Στο τέλος μπορείτε να κάνετε δοκιμές ολόκληρης της ομιλίας σας. Μπορείτε να εκφωνήσετε την ομιλία εις φίλους σας ή να την ηχογραφήσετε και να ακούσετε τον εαυτό σας.

Το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας κρίνετε πριν ο ομιλητής ανέβει στο βήμα. Η καλή ομιλία είναι θέμα καλής προετοιμασίας. Με την συσσώρευση εμπειρίας, θα μπορείτε να κάνετε όλο και καλλίτερες ομιλίες.

Σπύρος Μάλλιος
Εκπαιδευτής Δημόσιας Ομιλίας & Ρητορικής

Ο Σπύρος Μάλλιος είναι Εκπαιδευτής Δημόσιας Ομιλίας & Ρητορικής. Διδάσκει Δημόσια ομιλία & Ρητορική στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.linkedin.com/in/spmallios.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.