dt_img_6Για το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας στην επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Στις 21 Μαρτίου εστάλη με εγκύκλιο, σε όλα τα σχολεία της χώρας, το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκου Φίλη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, με την παράκληση να το αναγνώσουν την Τετάρτη 23-03-2016, στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων κρίνει κατ΄αρχάς θετική την αναφορά του μηνύματος στον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι εκπαιδευτικοί στην παιδεία του τόπου μας· παράλληλα, όμως, επισημαίνει τις άσκοπες αναφορές σε σύγχρονα γεγονότα, οι οποίες προκαλούν σύγχυση στους μαθητές. Ιδιαίτερα, όμως, δυσάρεστη και οδυνηρή έκπληξη – εκτός από τις πλείστες εκφραστικές αστοχίες του κειμένου – μας προκάλεσαν:
Η απουσία οιασδήποτε μνείας των κορυφαίων ηρωικών μορφών που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση οδήγησαν στην απόσειση του τουρκικού ζυγού, μετά από τέσσερις αιώνες δουλείας, η αποσιώπηση της αναφοράς στον καταλυτικό για την ευόδωση του Αγώνα ρόλο των φωτισμένων λαϊκών και κληρικών δασκάλων του Γένους, και η παράλειψη επισήμανσης της συμβολής του Φιλελληνισμού στη νικηφόρα έκβαση της Επανάστασης. Κυρίως, όμως, προκαλεί η ανιστόρητη και επιστημονικά απαράδεκτη αναφορά σε δημιουργία «καινούργιου έθνους», σε συνδυασμό με τον εορτασμό των «γενεθλίων της σύγχρονης Ελλάδας», η οποία μάλιστα έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα όσα επιστημονικά έγκυρα, για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, διδάσκονται οι μαθητές από τα σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας και φαίνεται να αγνοεί επιδεικτικά την αγέρωχη και πείσμονα προσήλωση στο, κατά τον ηροδότειο ορισμό, παράθεμα: «τὸ Ἑλληνικόν, ἐὸν ὅμαιμόν τε καὶ ὁμόγλωσσον, καὶ θεῶν ἱδρύματά τε κοινὰ καὶ θυσίαι ἤθεά τε ὁμότροπα» (VIIΙ, 144).
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.