«Δεν είναι το βουνό μπροστά σου, που σε καταβάλει, είναι το χαλίκι στο παπούτσι σου», Robert Service, Άγγλο-Καναδός ποιητής και συγγραφέας. «Οι δυσκολίες κάνουν κάποιους ανθρώπους να σπάνε κι άλλους να σπάνε ρεκόρ», William Arthur Ward, Αμερικανός συγγραφέας. «Δεν υπάρχει αυτό που λένε μεγάλο ταλέντο, χωρίς μεγάλη δύναμη θέλησης», Honore de Balzac, Γάλλος λογοτέχνης. Σε έναν κόσμο, που αλλάζει διαρκώς προς το χειρότερο, η ανάπτυξη και κυρίως η επιλογή κάθε θέματος καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Πόσο εύκολο και εντυπωσιακό είναι εξάλλου, να καταθέτει έκαστος εξ’ ημών μαύρες σελίδες, αντλώντας μαύρη έμπνευση απ’ τη μαύρη επικαιρότητα, με πομπώδεις τίτλους και καταστροφική – επικριτική διάθεση; Πόσο ευεργετικό και σπάνιο είναι όμως, απ’ την άλλη, η αδυναμία να γίνεται δύναμη, το μαύρο να γίνεται άσπρο και το σκοτάδι να γίνεται φως;

Έλληνας, 22 ετών, ονόματι Ιωακείμ, με τιμά πρωταγωνιστώντας στο σημερινό μου άρθρο, με μόνο στόχο φυσικά, να κάνει το μαύρο – άσπρο, στις ψυχές όλων. Οι ιδιαίτερες ικανότητες, που προσφέρει άλλωστε, το ένα παραπάνω χρωμόσωμα, που προκαλεί το σύνδρομο Down, καθιστά για «λύπηση» και «οίκτο», όσους δεν είχαν εκ γενετής αυτή τη διαφορετικότητα και παρ’ όλα αυτά, αδυνατούν να επιτύχουν τα κατορθώματα του Ιωακείμ. Όταν κάποιοι αναφερόμαστε εξάλλου, σε ιδιαίτερες ικανότητες κι όχι σε αναπηρία ή υστέρηση, έχουμε ως σημεία αναφοράς, τέτοιες ολοκληρωμένες προσωπικότητες σαν του Ιωακείμ, που επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά μας, με τον καλύτερο τρόπο. Ωφέλιμο είναι λοιπόν, να εμπλουτιστεί και να εξελιχθεί επιτέλους, το λεξιλόγιο όλων.

Πριν 22 χρόνια, η κυρία Αικατερίνη Φροσύνη, σε ηλικία 40 ετών, έφερε στη ζωή το τέταρτο παιδί της, γνωρίζοντας από την εγκυμοσύνη, ότι το έμβρυο είχε σύνδρομο Down. Χωρίς δισταγμό και με τη σύμφωνη γνώμη του συζύγου της, αποφάσισαν από κοινού, να μη διακόψουν την εγκυμοσύνη. Έτσι κι έγινε, φέρνοντας στη ζωή και μεγαλώνοντας το τέταρτο παιδί τους, με την ίδια χαρά, που μεγάλωνε και τους τρεις αδελφούς του. Μέχρι τα 4 του χρόνια, ο Βενιαμίν της οικογένειας – Ιωακείμ, σερνόταν στο πάτωμα κυριολεκτικά κι όχι μόνο δε μιλούσε, αλλά δεν μπορούσε καν να σταθεί όρθιος. Τότε, κάποιος ενημέρωσε την οικογένεια, για το πρόγραμμα του Ινστιτούτου «Glen Doman» στην Αμερική.

Μετά από επίσκεψη των γονιών στο εν λόγω Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ενημερώθηκαν πλήρως για το πρόγραμμα, προσφέροντας μία νέα ζωή στον Ιωακείμ. Χρόνο με το χρόνο λοιπόν, ο Ιωακείμ κατάφερνε, όχι απλά να στέκεται όρθιος και να μιλάει, αλλά και να μεγαλουργεί ποικιλοτρόπως, καλλιεργώντας τις πνευματικές του αρετές και υποκινούμενος απ’ το ψυχικό του σθένος. Πλέον, μιλάει άπταιστα τέσσερις γλώσσες, παίζει τρία μουσικά όργανα και μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο: «Είμαι ο Ιωακείμ… μάθετε πώς ξεπέρασα το σύνδρομο Down». Ως προς την καθημερινότητά του; Φυσικά και εργάζεται… στο λογιστικό γραφείο του πατέρα του, με εξαιρετική καθημερινή απόδοση. Κλείνοντας με την ικανοποίηση, ότι ανέδειξα για πολλοστή φορά, μέσα από αυτή τη στήλη, πως τα φαινομενικά αδύνατα, αποδεικνύονται τελικά δυνατά, θα ευχηθώ από καρδιάς… η ψυχή μας να είναι πιο δυνατή απ’ την κραυγή μας, στις δυσκολίες, που όλοι αναπόφευκτα αντιμετωπίζουμε, επί των ημερών μας. Όπως άλλωστε, έχω αναπτύξει και σε προγενέστερο άρθρο μου, η δύναμη της ψυχής παραμένει… η μόνη δύναμη!

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.