unnamedΜαντάλες σε Ανατολή και Δύση: Ιστορία και νόημα

Εικαστικό εργαστήριο για εφήβους και ενήλικες

Παρασκευή 4 & 18 Μαρτίου 2016

Σε αυτό το εργαστήριο θα μάθουμε για τις «Μαντάλες» (Mandala, σανσκρ.: «κύκλος») σε Ανατολή και Δύση, την ποικιλία τους στους διάφορους πολιτισμούς, θρησκείες και φυλές, αλλά και τη χρήση τους στη σύγχρονη εποχή, στο πλαίσιο της εικαστικής θεραπείας. Αλλά και θα δημιουργήσουμε, με το δικό του προσωπικό και συμβολικό τρόπο ο καθένας, τη δική μας μαντάλα, ζωγραφικά ή με τη μέθοδο του κολλάζ.

Ελάτε για δύο βραδιές γεμάτες σχήματα, χρώματα και συμμετρικότητα!

Στην πρώτη συνάντηση, θα μάθουμε για τις Μαντάλες (Mandala, σανσκρ.: «κύκλος») σε Ανατολή και Δύση, την ποικιλία τους στους διάφορους πολιτισμούς, θρησκείες και φυλές, αλλά και τη χρήση τους στη σύγχρονη εποχή, στο πλαίσιο της εικαστικής θεραπείας.

Θα ταξιδέψουμε σε διάφορες ηπείρους αλλά και στο χρόνο, για να μελετήσουμε την ιδιαίτερη θέση που είχαν οι μαντάλες στην ιατρική, στην Αμερική των Ινδιάνων, ως μέσο αντιμετώπισης ασθενειών, τη χρήση τους στο Βουδισμό ως εργαλεία διαλογισμού και μια υπενθύμιση ότι η ζωή διαρκεί ελάχιστα μέσα στην αιωνιότητα, την εντυπωσιακή τους ενσωμάτωση σε μεγάλους καθεδρικούς της Ευρώπης, αλλά και την επανεμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια ως μηχανισμοί χαλάρωσης του σύγχρονου ανθρώπου μέσα στο χάος των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας των μεγαλουπόλεων.

Στη δεύτερη συνάντηση, επηρεασμένοι και εμπνευσμένοι από όλα όσα μάθαμε στην πρώτη συνάντηση, θα δημιουργήσουμε τη δική μας μαντάλα, ζωγραφικά ή με τη μέθοδο του κολλάζ, προσπαθώντας να εξερευνήσουμε, με το δικό του προσωπικό και συμβολικό τρόπο ο καθένας, την ένωση των αντιθέτων, την συμμετρική διάταξη των ποικίλων στοιχείων γύρω από το σταθερό σημείο του κέντρου και την ολική αντιμετώπιση του εσωτερικού μας ταξιδιού.

Σχεδιασμός & Επιστημονική επιμέλεια Ρωξάνη Γιάννου, Εικαστικός και Ιστορικός Δυτικού Εσωτερισμού

Τόπος διεξαγωγής Κεντρικό κτίριο, Ηρακλειδών 16, Θησείο

Ημερομηνίες & ώρα Παρασκευή 4 & 18 Μαρτίου 2016, 18:00-20:00

Κόστος συμμετοχής 10,00 ευρώ/συνάντηση

Εγγραφές Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00, τηλ.: 210 34 61 981, email: [email protected]

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.