slide5ΟΙ ΙΑΜΒΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ

Τυπικό στοιχείο της κωμωδίας αποτελούν οι λεγόμενες «Ιαμβικές Σκηνές», οι οποίες κατά κανόνα ακολουθούν μετά τον Επιρρηματικό Αγώνα και την Παράβαση. Όπως είδαμε, μέχρι τότε, υπό κανονικές συνθήκες πάντα, ο Κωμικός Ήρωας έχει καταβάλει τους εχθρούς του, έχει ξεπεράσει την κρίση που τον ταλάνιζε και έχει δημιουργήσει έναν καινούριο, πιο δίκαιο κόσμο, στον οποίο είναι απόλυτος κυρίαρχος.

Οι «Ιαμβικές Σκηνές» είναι σειρά επεισοδίων, στα οποία ενώπιον του κωμικού ήρωα εμφανίζονται ένας-ένας διάφοροι χαρακτήρες, στην πλειονότητά τους πρώην αντίπαλοί του, που εξευτελίζονται και γελοιο-ποιούνται. Μερικές φορές την πομπή συμπληρώνουν άνθρωποι που το προηγούμενο καθεστώς τους είχε αδικήσει και που τώρα, σ᾽ αυτό τον «γενναίο καινούριο κόσμο», λαμβάνουν επιτέλους την αμοιβή τους.

Ο θρίαμβος του κωμικού ήρωα επισφραγίζεται με ένα τρικούβερτο γλέντι στην Έξοδο. Αυτή την τυπική δομή επιχειρεί να φέρει στο μυαλό των θεατών του ο Αριστοφάνης σε αυτό το σημείο των «Νεφελών», με σκοπό βέβαια να την ανατρέψει.

Ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα antonispetrides.wordpress.com

Προηγούμενο άρθροEducation International: Άρθρο του Stephen Ball για την Κρυφή Ιδιωτικοποίηση στη Δημόσια Εκπαίδευση
Επόμενο άρθροΜαντάλες σε Ανατολή και Δύση: Ιστορία και νόημα
Ο Αντώνης Κ. Πετρίδης (γεν. 1975) είναι αριστούχος απόφοιτος κλασικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge (Trinity College). Υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πρόγραμμα “Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό” του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται κυρίως γύρω από το αρχαίο ελληνικό θέατρο και την ελληνιστική λογοτεχνία. Από το 2009 ανήκει στην ομάδα που συνέγραψε και εποπτεύει την εφαρμογή του Νέου Αναλυτικού Προγράμματος για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στη Μέση Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχει αναλάβει την πτυχή της Αρχαίας Γραμματείας από Μετάφραση στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.