university makedoniasΟι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσιάζουν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016, στις 12 μ., στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24, Αθήνα), τα δύο βιβλία του Ισπανού ιστολόγου Santiago Ramón y Cajal (1852–1934) Τα τονωτικά της θέλησης και Η Μαεστρία της Φύσης, σε επιμέλεια-μετάφραση του Λάζαρου Κ. Τριάρχου, καθηγητή Νευροεπιστημών Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Για τα δύο νέα βιβλία των εκδόσεων θα μιλήσουν οι:

Μαριέτα Γιαννάκου – πρώην Υπουργός

Αζαρίας Καραμανλίδης Ομότιμος Καθηγητής Ανατομικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Σπύρος Μανουσέλης Βιολόγος-Επιστημολόγος-Δημοσιογράφος Επιστήμης,

Λάζαρος Τριάρχου Καθηγητής Νευροεπιστημών Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Τα τονωτικά της θέλησης – Κανόνες και Παραινέσεις στην επιστημονική έρευνα – S. Ramon y Cajal (Μετάφραση – επιμέλεια: Λάζαρος Τριάρχου)

Τίποτε δεν τονώνει το ηθικό τόσο, όσο η χαρά της ανακάλυψης. Το κλασικό αυτό βιβλίο —καθολικευμένο για την Επιστήμη, πολλαπλή και απέραντη στις μορφές της, αλλά μία στις αρχές της— θέτει τις ορθολογικές βάσεις και τις συνθήκες της επιστημονικής έρευνας. Έχοντας εκδοθεί σε δέκα γλώσσες, διαμορφώνει, επί έναν αιώνα, γενιές ερευνητών στην Ευρώπη, τις Αμερικές, την Ιαπωνία. Υπό την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου, ο Καχάλ αφυπνίζει τα ευγενή κίνητρα για την πρόοδο της γνώσης. Στη θέληση, παρά στο ταλέντο, αποσκοπούν οι παραινέσεις, επειδή αυτή είναι εκπαιδεύσιμη και επειδή κάθε μέγα έργο στην Επιστήμη και στην Τέχνη είναι αποτέλεσμα ενός μεγάλου πάθους στην υπηρεσία μιας μεγάλης ιδέας. Ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη, η ελληνική έκδοση παρουσιάζει το κείμενο στην ολότητά του, με τις μαρτυρίες εξεχουσών προσωπικοτήτων της Επιστήμης και των Γραμμάτων.

Η Μαεστρία της Φύσης – Οι νευρώνες ως νοητική υποδομή – S. Ramon y Cajal (Μετάφραση – επιμέλεια: Λάζαρος Τριάρχου)

Το παρόν απάνθισμα νευροανατομικών κειμένων του Ισπανού ιστολόγου Σαντιάγο Ραμόν Καχάλ του «Μαέστρου» του εγκεφάλου, όπως τον μνημονεύουν οι πνευματικοί του γόνοι, αποτελεί ένα χρηστικό, εισαγωγικό «Εγχειρίδιο Νευροϊστολογίας», το οποίο καλύπτει το φάσμα των θεμελιωδών εννοιών σχετικά με τη δομή, την εξέλιξη και την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, από τη μορφή των νευρικών κυττάρων και τη νευρωνική θεωρία έως την αναγέννηση του νευρικού ιστού. Το βιβλίο αυτό συνιστά ένα (διεθνως) πρωτότυπο έργο για τον κυτταρικό μικρόκοσμο του εγκεφάλου.

Βιογραφικό επιμελητή – μεταφραστή

Ο Λάζαρος Κ. Τριάρχου είναι Καθηγητής των Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από το 2001. Απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες (M.Sc. University of Rochester, Ph.D. Indiana University), όπου υπηρέτησε ως Καθηγητής της Νευροβιολογίας και της Νευροπαθολογίας επί δωδεκαετία.

Τιμήθηκε με το Επιστημονικό Βραβείο Ιδρύματος Μποδοσάκη 1995 για το ερευνητικό του έργο στις Νευροεπιστήμες. Το 2006 συμμετείχε μεταξύ εκατό διεθνών νευροανατόμων στο Εκατονταετές Συμπόσιο που διοργάνωσε το Cajal Club στο Nobel Forum.

Βιογραφικό Ισπανού συγγραφέα πρωτοτύπων βιβλίων

Ο Ισπανός ιστολόγος Santiago Ramón y Cajal (1852–1934) θεωρείται ο πατέρας των Νευροεπιστημών. Υπηρέτησε ως Καθηγητής της Ανατομικής και της Ιστολογίας στα Πανεπιστήμια της Βαλένθια, της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης. Οι πνευματικοί γόνοι της σχολής του τον αναφέρουν ως τον μεγαλόπνευστο Δον Κιχώτη του μικροσκοπίου που αποτύπωσε την υφή του εγκεφαλικού ιστού και εδραίωσε τον νευρώνα ως τη δομική και τη λειτουργική μονάδα του νευρικού συστήματος. Τιμήθηκε, από κοινού με τον Ιταλό παθολογοανατόμο Camillo Golgi (1843–1926), με το Βραβείο Νομπέλ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1906 για την έρευνα της δομής του νευρικού συστήματος.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.