slide1Ο ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ

Ακόμη μια ιδιαιτερότητα της Παλαιάς Κωμωδίας, εκτός από την Παράβαση, είναι ο λεγόμενος Επιρρηματικός Αγώνας Λόγων. Πρόκειται για κεντρικό και πολύ κρίσιμο κομμάτι του έργου, το πιο σημαντικό κατά κανόνα για την κατανόηση της κωμικής θεματολογίας και πάλι μαζί με την Παράβαση.

Στον Επιρρηματικό Αγώνα συγκρούονται οι δύο αντιμαχόμενες έννοιες, κοσμοθεωρίες ή στάσεις ζωής και οι αντίστοιχοι άνθρωποι (ή οι άλλες μορφές, οι όχι κατ᾽ ανάγκην ανθρώπινες) που τις εκπροσωπούν στην κωμωδία. Ένας από τους ανταγωνιστές είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ο ίδιος ο Κωμικός Ήρωας, ο οποίος συνήθως, αλλά όχι πάντοτε, βγαίνει νικητής και επιβάλλει οριστικά τον νέο κόσμο που έχει οραματιστεί.

Ο Αγώνας Λόγων της κωμωδίας αποκαλείται «επιρρηματικός» από τους αρχαίους όρους ἐπίρρημα καιἀντεπίρρημα, που περιγράφουν τα δύο κεντρικά του τμήματα, τα οποία μεταξύ τους έχουν σχέση συμμετρίας (το ένα αποτελεί κατά κάποιο τρόπο αντανάκλαση του άλλου και απάντηση σε αυτό). Γενικά, όλος ο επιρρηματικός αγώνας έχει συμμετρική δομή, αφού χωρίζεται σε δύο περίπου ίσα μέρη, τα οποία αντιστοιχούν πλήρως μεταξύ τους από την άποψη της δομής.

Ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα antonispetrides.wordpress.com

Προηγούμενο άρθροΔιαγωνισμός VIDEO:Οι μαθητές μας ξεναγούν στα Αρχαία Θέατρα
Επόμενο άρθροΚρανίου τόπος η εκπαίδευση ενηλίκων
Ο Αντώνης Κ. Πετρίδης (γεν. 1975) είναι αριστούχος απόφοιτος κλασικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge (Trinity College). Υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πρόγραμμα “Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό” του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται κυρίως γύρω από το αρχαίο ελληνικό θέατρο και την ελληνιστική λογοτεχνία. Από το 2009 ανήκει στην ομάδα που συνέγραψε και εποπτεύει την εφαρμογή του Νέου Αναλυτικού Προγράμματος για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στη Μέση Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχει αναλάβει την πτυχή της Αρχαίας Γραμματείας από Μετάφραση στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.