1neb51bΤο κύριο όνομα –είτε πρόκειται για ανθρωπωνύμιο είτε για τοπωνύμιο είτε για πολιτισμική αναφορά (π.χ. τίτλο έργου, όνομα μνημείου κτλ.)– και η μετάφρασή του θα είναι το θέμα του σεμιναρίου αυτομόρφωσης του ΣΜΕΔ που θα γίνει την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ.
Παρά τη συχνότητα του φαινομένου, οι συνήθεις μεταφραστικές τεχνικές που ακολουθούνται σήμερα δεν φαίνεται να υπακούν σε συγκεκριμένους κανόνες. Αν ο 19ος αιώνας συνήθιζε να πολιτογραφεί το ξένο όνομα μέσω της μετάφρασης ή της γλωσσικής προσαρμογής του, ο 20ός και 21ος αιώνας δείχνουν μάλλον αμηχανία απέναντι στον ξένο πολιτισμό, επιστρατεύοντας πλείστες μεταφραστικές τεχνικές.

Η Μαβίνα Πανταζάρα θα παρουσιάσει τις ποικίλες μεταφραστικές συμπεριφορές που παρατηρούνται κατά τη διαγλωσσική μεταφορά των κύριων ονομάτων και θα συζητήσει αν υπάρχουν ορθές πρακτικές με βάση όχι μόνο την κατηγορία τους, αλλά και τη λειτουργία τους στο εκάστοτε κείμενο, τη θέση τους στη μυθοπλασία, τις δηλώσεις και τις συνυποδηλώσεις τους.
Τα σεμινάρια αυτομόρφωσης είναι ανοιχτά σε κάθε συνάδελφο (μέλος του Συλλόγου ή μη) που επιθυμεί να μοιραστεί με νέους και παλιούς συναδέλφους την πείρα του, τους προβληματισμούς του, τα ερωτήματά του, να μιλήσει για τη μεθοδολογία που ακολουθεί, να περιγράψει τα λάθη που έχει κάνει ή έχει αποφύγει, συμβάλλοντας έτσι στη συλλογική γνώση και τη συνεργασία μεταξύ μας.
 Τα σεμινάρια είναι δωρεάν και γίνονται στα γραφεία του Συλλόγου
(Μαυρικίου 8, Νεάπολη Εξαρχείων) 

Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών

Μαυρικίου 8 & Μαυρομιχάλη
Αθήνα

Τ.Θ. 21028
Αθήνα 11410

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 6464256 – 6988 679769 [νέο]
Ηλ. Ταχυδρομείο: syl.smed@gmail.com
Website: http://www.smed.gr/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.