unnamed«Victor Vasarely: Το απόλυτο μάτι»:

Έκθεση από το Μουσείο Ηρακλειδών στο Mattatuck Museum στις ΗΠΑ

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου-Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Από την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 10 Απριλίου 2016 θα διαρκέσει η έκθεση «Victor Vasarely: Το Απόλυτο Μάτι» στο Μουσείο Mattatuck στην πόλη Γουοτερμπέρι του Κονέκτικατ, όπου θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, 60 μεταξοτυπίες του καλλιτέχνη από τη συλλογή του Μουσείου Ηρακλειδών.

Ο Victor Vasarely, διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, θεωρείται ο πατέρας του κινήματος της «Οπ αρτ» (Optical Art) και η συγκεκριμένη έκθεση διερευνά το οπτικό και γεωμετρικό υπόβαθρο του ψευδαισθητικού πολυεπίπεδου και πολύχρωμου κόσμου του.

Στα έργα του Vasarely, οι επίπεδες, στατικές εικόνες αποκτούν την ψευδαίσθηση της κίνησης και του όγκου, για να μεταλλαχτούν σε αφηρημένα μοτίβα, κι αντίστροφα. Ο Vasarely πειραματίστηκε με το φόντο και το χρώμα δοκιμάζοντας ποικίλα υλικά και συνδύασε με πρωτόγνωρους τρόπους γεωμετρικές μορφές και σχήματα. Η καινοτόμος εφαρμογή της οπτικής ψευδαίσθησης στο έργο του, τον κατέστησε εξαιρετικά δημοφιλή στις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Παράλληλα, αξιοποιώντας την «οπτική τέχνη» στο ντιζάιν, τη διαφήμιση και την αρχιτεκτονική συνέβαλε στη διάδοση της «Οπ αρτ», που έγινε μέρος της καθημερινής ζωής – ο ίδιος εξάλλου πίστευε σε αυτό που αποκαλούσε «κοινωνική τέχνη», την οποία μπορεί να απολαύσει ο μέγιστος δυνατός αριθμός ανθρώπων. Το έργο του Vasarely επηρέασε μια ολόκληρη γενιά νέων καλλιτεχνών, επιδρώντας μακροχρόνια στο ντιζάιν, από την τυπογραφία μέχρι το σχεδιασμό υφασμάτων.

 

Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσίασε για πρώτη φορά το έργο του Victor Vasarely στο ελληνικό κοινό πριν από δέκα χρόνια στην ομώνυμη έκθεση.

 

 

Προηγούμενο άρθροΗ Κέρκυρα ταξιδεύει στο Αϊβαλί – Soloup
Επόμενο άρθρο«Θέλω να γίνω ένα βιβλίο»!
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.