ioi-computer-ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΕΞΥΠΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙΣ ΑΣΦΑΛΗΣ-

Οι δημότες του Δήμου Λαυρεωτικής, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κερατέας, παρακολούθησαν την ημερίδα με τίτλο “Σχολικός εκφοβισμός – Ασφαλές διαδίκτυο”

Η Ημερίδα οργανώθηκε απ’ το Δήμο Λαυρεωτικής και το ΝΠΔΔ “ΚΕΦΑΛΟΣ”

σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου.

Το θέμα της Ημερίδας ανέλυσε λεπτομερώς ο Γεώργιος Κορμάς, ιατρός και επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος των ΚΕΠ Υγείας. Αναφέρθηκε στο bullying που γίνεται στο χώρο των σχολείων, αλλά επικεντρώθηκε περισσότερο στο διαδικτυακό bullying και διαδικτυακό grooming (αποπλάνηση μέσω διαδικτύου). Ανέλυσε τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται και σε πολλές περιπτώσεις, βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των παιδιών.                                                                          Επίσης μίλησε για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ανέφερε αναλυτικά όσα έχουν βία, και τα οποία ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για τη βίαιη συμπεριφορά των παιδιών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων, ώστε τα παιδιά να παραμείνουν ασφαλή.

Ανέφερε παραδείγματα ελλιπούς αντιμετώπισης περιπτώσεων διαδικτυακού grooming και bullying από τους εκπαιδευτικούς ,με τραγικές συνέπειες στα παιδιά, αλλά και εμπλοκή με την δικαιοσύνη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη σωστή ενημέρωση και χωρίς ολιγωρία. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς έχουν τον πρώτο λόγο, αφού θα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών τους και να τους περάσουν το μήνυμα ότι είναι πάντα δίπλα τους για οτιδήποτε τους συμβεί, βρίσκοντας μαζί τη σωστή λύση, ώστε κανένας να μην μπορεί να τα εκβιάσει και να τα θυματοποιήσει εξαιτίας του φόβου τους. Επίσης ο Γ.Κορμάς συμβούλεψε τους γονείς να ωθούν τα παιδιά τους σε διάφορες δραστηριότητες, κρατώντας τα μακριά από το Διαδίκτυο. Όσον αφορά στους εφήβους, συμβούλεψε τους γονείς να στοχεύουν έγκαιρα στην κοινωνικοποίηση των παιδιών τους, την ενασχόλησή τους με εξωσχολικές δραστηριότητες, και να δίνουν το παράδειγμα οι ίδιοι απαξιώνοντας την συμμετοχή στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης , ώστε να πάψει ν’ αποτελεί το διαδίκτυο κύρια απασχόληση στη ζωή τους και δυναμικά , τεράστιο κίνδυνο για την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Ο ομιλητής, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πλεονεκτήματα του διαδικτύου. Τόνισε τις υπηρεσίες που μας προσφέρει τόσο στον τομέα της ενημέρωσης και της μάθησης, όσο και της εξυπηρέτησης.

Στο τέλος της Ημερίδας, ο Γ. Κορμάς μοίρασε ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με το GROOMING και απάντησε σε ερωτήματα δημοτών. Συμβουλή του ήταν: όλοι οι γονείς να είναι προσεκτικοί με τις ιστοσελίδες και τα παιχνίδια που επισκέπτονται τα παιδιά τους. Εφόσον υπάρχει υπολογιστής στο σπίτι οφείλουν να γνωρίσουν το διαδίκτυο και οι ίδιοι για να προστατεύσουν και να βάλουν τα όρια. Το μήνυμα προς τα παιδιά ήταν

-ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΕΞΥΠΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙΣ ΑΣΦΑΛΗΣ-

Για οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με το Διαδίκτυο, μπορούμε να απευθυνθούμε στους παρακάτω φορείς :

-Safeline.gr: Ελληνική Ανοιχτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο  του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

-Στις κατά τόπους Εισαγγελικές Υπηρεσίες      

-Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Επίσης για εξατομικευμένη και ανώνυμη υποστήριξη μέσω chat, από εξειδικευμένο προσωπικό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 15:00 – 17:00μ.μ.

Τηλέφωνο : 2106007686

e-mail : [email protected]

www.ebdomi.com

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.