ekpaΣε μια εποχή κρίσης των αξιών, έλλειψης προτύπων, ανασφάλειας και άγχους, τα προβλήματα που μας απασχολούν όλους και όλες, εύκολα μπορούν να παραμερίσουν την ανθρώπινη και ουσιαστική πλευρά μας. Το Τμήμα μας έχει ένα επιπλέον χρέος να κινητοποιήσει τους φοιτητές/τριες μέσω εθελοντικών δράσεων, ώστε να πραγματοποιηθεί το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη αλλά και στη δράση, με σκοπό την υποστήριξη και την αλληλεγγύη προς εκείνους που αυτή τη δύσκολη περίοδο έχουν ανάγκη μέριμνας.

Ως «εθελοντική δράση» νοείται κάθε δραστηριότητα, μεμονωμένη ή οργανωμένη, η οποία διέπεται από την επιλογή για βοήθεια ή υποστήριξη με κάθε εύλογο τρόπο, ατόμων τα οποία δεν ανήκουν στο άμεσο συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του εθελοντή.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρήσαμε υποχρέωση μας να ανταποκριθούμε και στηρίξουμε το κάλεσμα της «Εθελοντικής Πρωτοβουλίας για την Ψυχοκοινωνική Στήριξη των Παιδιών που ζουν σε Ιδρύματα», μιας μη κερδοσκοπικής Ένωσης Προσώπων, που έγινε το φθινόπωρο του 2014, για την δημιουργία και έναρξη ενός προγράμματος εθελοντικής διδασκαλίας φιλολογικών μαθημάτων.

Ένα πρόγραμμα εθελοντικής δράσης, βέβαια, προϋποθέτει μεθοδολογία διαχείρισης με έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς. όπως ο σωστός σχεδιασμός, η εξεύρεση, η επιλογή και η τοποθέτηση δυναμικού, η κατεύθυνση, η ευαισθητοποίηση και η συνεχής υποστήριξη, η παρακολούθηση καθώς και η αξιολόγηση ενός τέτοιου πλαισίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, δειλά δειλά προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τον εθελοντισμό, την ενεργή δράση και να αυξήσουμε το επίπεδο της ευαισθητοποίησης και της πληροφόρησης των φοιτητών/τριών μας για την υποστήριξη των παιδιών, που ζουν σε Ιδρύματα. Το χειμώνα του 2015, με πρωτοβουλία του ΦΠΨ συγκροτήθηκε, μέσω ανακοίνωσης στη σχετική ιστοσελίδα του τμήματος μας, στο FORUM, η ομάδα της εθελοντικής δράσης (δωδεκαμελής) με σκοπό την ενισχυτική διδασκαλία στα φιλολογικά μαθήματα στο ορφανοτροφείο «Αγία Άννα» στην Κηφισιά, σε μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Στη συνέχεια, από τις 11 Ιανουαρίου 2015 έως τις 15 Ιουνίου 2015, η δωδεκαμελής ομάδα φοιτητριών του ΦΠΨ, ξεκίνησε την εβδομαδιαία ατομική διδασκαλία των μαθητών στο μάθημα των Νέων Ελληνικών. Επιπλέον, επειδή η αποτελεσματικότητα της εθελοντικής δράσης, που είναιι ανεκτίμητης σημασίας έργο και ευαίσθητο πεδίο, αποδίδεται μέσα από ένα οργανωμένο πλαίσιο λειτουργίας και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, προσφοράς και υποστήριξης υπήρχε δύο φορές κάθε μήνα, σε καθορισμένο χώρο και χρόνο, ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ και η ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ τους.

Κλείνοντας, η διετής αυτή Εθελοντική Δράσης στο ΦΠΨ συνίσταται στη συνάντηση, στη συστράτευση και στη συνεργασία εθελοντών/τριών φοιτητών/τριών, ακαδημαϊκών και ενεργών πολιτών. Επιπλέον, δύο ακόμα Ιδρύματα, το Χατζηκώστα καθώς και της Αγίας Παρασκευής έχουν ενταχθούν και αυτά στην εθελοντική μας δράση. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε με νέες ποικίλες εθελοντικές δράσεις, σε μια εποχή που ο άνθρωπος έχει ανάγκη το συνάνθρωπο περισσότερο από ποτέ.

Αναπλ. Καθηγήτρια Μ. Φουντοπούλου

Πρόεδρος Τμήματος Φ.Π.Ψ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.