01-02-16_emfilesTo πρόγραμμα δράσης για την ευαισθητοποίηση και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για θέματα έμφυλων διακρίσεων ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης παρουσία των εκπροσώπων των συνεργαζόμενων φορέων στο εν λόγω πρόγραμμα: Φωτεινή Κούβελα (Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων)Ειρήνη Αγαθοπούλου(Πρόεδρος Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας) Ιφιγένεια Καμτσίδου  και Μαρία Γκασούκα  ( Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος, αντίστοιχα, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και  Αυτοδιοίκησης).

«Πρόκειται για μια διαφορετική συνέντευξη επειδή δημιουργεί πραγματικότητες που αλλάζουν τη σημερινή κατάσταση στον χώρο της επικοινωνίας και της εκπαίδευσης.  Δράσεις για την  αποτύπωση των προβλημάτων ανισότητας στον χώρο της εκπαίδευσης ανάμεσα στα φύλα.» είπε ο Νίκος Φίλης που θεωρεί την εν λόγο πρωτοβουλία σημαντική επειδή έχει στόχο να αποδείξει ότι «η εκπαίδευση μπορεί να μην λειτουργήσει ως μηχανισμός στερεοτύπων αλλά και αλλαγής αυτής της εικόνας. Έτσι ώστε να υπερβούμε μέσα από συγκεκριμένα βήματα  έμφυλες αδικίες και διακρίσεις που δεν αφορούν μόνο τον εκπαιδευτικό αλλά συνολικά τη κοινωνία.»

Το πρόγραμμα βρίσκεται στη δεύτερη φάση υλοποίησης  του έργου,  του οποίου εκτείνετε έως το τέλος του 2016, και είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός είναι σημαντικός όπως τόνισε ο Υπουργός Παιδείας  προκειμένου να  «προχωρήσουμε στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα με έμφαση τις απομακρυσμένες περιοχές έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία νέα οπτική γύρω από τα ζητήματα των σχέσεων αγοριών και κοριτσιών άνδρα και γυναίκα στην εκπαίδευση να επιτευχθεί μία ουσιαστική ισότητα των δύο φύλων.»

Αναλυτικά, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει υπογράψει από κοινού με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, Συμφωνία Συνεργασίας με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση Έργου που επιδιώκει την ευαισθητοποίηση και την επιμόρφωση των στελεχών και των εκπαιδευτικών, γυναικών και αντρών, της Προσχολικής και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε θέματα ισότητας των φύλων και έμφυλων διακρίσεων, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία από την υλοποίηση προηγούμενων συναφών έργων.

Το συγκεκριμένο έργο έχει προς το παρόν χρονική διάρκεια υλοποίησης από 15/09/2015 έως 31/12/2016 με προοπτική συνέχισης και τα επόμενα χρόνια και πραγματοποιεί δυο κατηγορίες δράσεων: Ημερίδες ευαισθητοποίησης για τα στελέχη της εκπαίδευσης (Σχολικοί Σύμβουλοι, γυναίκες & άνδρες Διευθύντριες/ντες & Υπεύθυνες/νοι προγραμμάτων)  και τριήμερα επιμορφωτικά προγράμματα για τους/τις εκπαιδευτικούς της τάξης.

Σκοπός της επιμόρφωσης είναι η δημιουργία ενός στελεχικού δυναμικού της Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξειδικευμένου στα θέματα ισότητας των φύλων και ιδιαίτερα στα θέματα ένταξης της διάστασης του φύλου στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και, ευρύτερα, στο σύνολο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της σχολική κοινότητα.

Η διάρκεια του επιμορφωτικού προγράμματος είναι 21 ώρες, δύο (2) ημέρες εκπαίδευσης (14 ώρες), στις οποίες δίνεται έμφαση σε θέματα θεωρητικής κατάρτισης για το φύλο και την εκπαίδευση και μία (1) ημέρα (7 ώρες), περίπου ένα μήνα μετά την αρχική διήμερη επιμόρφωση, η οποία συνιστά ένα είδος εργαστηρίου παρουσίασης και ανάλυσης παραδειγμάτων έμφυλων δραστηριοτήτων στα σχολεία.

Κατά το β΄ εξάμηνο 2015 (15/09-30/12/2015) ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος υλοποίησης των επιμορφωτικών δράσεων.

Συγκεκριμένα εντάχθηκαν στον προγραμματισμό ΙΝΕΠ και υλοποιήθηκαν τέσσερις (4) Επιμορφωτικές ημερίδες: Αθήνα, Ρόδος, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη  και πέντε (5) επιμορφωτικά προγράμματα: Καλαμάτα, Καβάλα, Βόλος, Χανιά, Αθήνα.

Το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) του ΕΚΔΔΑ κατά την τρέχουσα επιμορφωτική περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 ενέταξε στον προγραμματισμό του τέσσερις (4) επιμορφωτικές ημερίδες: Λαμία, Πάτρα, Ηράκλειο, Αθήνα και έντεκα (11) επιμορφωτικά προγράμματα: Αθήνα,  Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Τρίπολη, Χίο.

Αυτό το εγχείρημα εντάσσεται στη συνολική πολιτική του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών στα θέματα ισότητας. Παράλληλες δράσεις είναι α) η συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για τη φετινή διοργάνωση μαθητικού και φοιτητικού διαγωνισμού αφίσας με θέμα «Ισότητα των Φύλων» και β) ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση την επόμενη σχολική χρονιά επιμόρφωσης υπεύθυνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών για την υποστήριξη ενός διαγωνισμού δημιουργίας blog ή ταινίας μικρού μήκους με θέμα «Περιβάλλον και Φύλο. Κλιματική Αλλαγή και η διάσταση του Φύλου».

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.