unnamedΤο «άυλο» στην Τέχνη: Από τον Μικελάντζελο στον Ρόθκο

Εικαστικό εργαστήριο για εφήβους και ενήλικες

Παρασκευή 5 & 19 Φεββρουαρίου 2016

Ένα ταξίδι στην ιστορία της τέχνης επικεντρωμένο στους καλλιτέχνες που αποπειράθηκαν να απεικονίσουν το άυλο, το μη υλικό κι απτό (Μικελάντζελο, Μποτιτσέλι, Ματίς, Κάλο, Πόλοκ, Κουζάμα, κ.ά.), είτε πρόκειται για συναίσθημα είτε για μια βαθιά πνευματική, θρησκευτική ή μη αλήθεια, συχνά ξεπερνώντας τα όριά τους μέσα από την Τέχνη, αλλά και εικαστικό εργαστήριο, όπου θα δημιουργήσουμε το δικό μας έργο μεικτής τεχνικής.

Μέρος Α΄

Στο πρώτο μέρος, θα ξεκινήσουμε από το μύθο του σπηλαίου του Πλάτωνα και θα αναφερθούμε στο χρέος και το ρόλο του καλλιτέχνη ως αλχημιστή που προσπαθεί συνεχώς να νικήσει το θάνατο. Στη συνέχεια θα μελετήσουμε έργα του Μικελάντζελο, του Μποτιτσέλι αλλά και των Ρομαντικών, οι οποίοι αποδεσμευμένοι από την απαίτηση του Ωραίου, άφησαν το συναίσθημα να τους οδηγήσει στην απεικόνιση του Υψηλού. Μια σύντομη –λόγω του προηγούμενου αφιερώματος– αλλά απαραίτητη αναφορά θα γίνει στον Βασίλι Καντίνσκι και στο έργο του Για το Πνευματικό στην Τέχνη.

 

Τέλος, θα συζητήσουμε για τους εικαστικούς οι οποίοι λόγω νοητικών, ψυχικών ή σωματικών ιδιαιτεροτήτων βρήκαν μοναδικούς τρόπους να εκφράσουν το άυλο ξεπερνώντας τα όριά τους μέσα από την Τέχνη και δημιουργώντας έργα που στην ουσία μιλούσαν για την αναγκαιότητα της τέχνης ως μέσο ψυχικής επιβίωσης και ανακούφισης (Ανρί Ματίς, Φρίντα Κάλο, Τζάκσον Πόλοκ, Γιαγιόι Κουζάμα, κ.ά.).

Μέρος Β΄

Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου, θα δημιουργήσουμε το δικό μας έργο μεικτής τεχνικής (ή και απλής ζωγραφικής, αν κάποιος δεν επιθυμεί να βάλει άλλα υλικά), μέσα από το οποίο θα προσπαθήσουμε να απεικονίσουμε μια ψυχική ή σωματική κατάσταση είτε ένα πνευματικό-θρησκευτικό συναίσθημα, ώστε με αφετηρία το άκρως προσωπικό κι ατομικό να μιλήσουμε για το παγκόσμιο και πανανθρώπινο.

Σχεδιασμός & Επιστημονική επιμέλεια Ρωξάνη Γιάννου, Εικαστικός και Ιστορικός Δυτικού Εσωτερισμού

Τόπος διεξαγωγής Κεντρικό κτίριο, Ηρακλειδών 16, Θησείο

Ημερομηνίες & ώρα Παρασκευή 5 & 19 Φεβρουαρίου 2016, 18:00-20:00

Κόστος συμμετοχής 10,00 ευρώ/συνάντηση

Εγγραφές Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00, τηλ.: 210 34 61 981, email: [email protected]

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.