ekpaΤην Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016 οργανώθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Διημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Αναπληρωτή Καθηγητή Νίκου Μπιργάλια, ο οποίος έφυγε απρόσμενα από τη ζωή πριν έναν χρόνο. Ο Νίκος Μπιργάλιας είχε κάνει σπουδές στο Παρίσι και ανήκε από το 2005 στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονταν στους θεσμούς, την πολιτική και την κοινωνία των ελληνικών πόλεων της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου. Αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους μελετητές της Αρχαίας Σπάρτης, ενώ είχε επεκταθεί επίσης σε ζητήματα της πρώιμης ιστορίας άλλων ελληνικών πόλεων και σε θέματα της ομηρικής κοινωνίας. Ως δραστήριο μέλος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, καθώς επίσης της ελληνικής και διεθνούς κοινότητας της Αρχαίας Ιστορίας, ο Νίκος Μπιργάλιας πρόλαβε να αφήσει σαφές στίγμα στον ακαδημαϊκό χώρο. Σημαντικότατη ήταν η συνεισφορά του στην ίδρυση και λειτουργία του Διεθνούς Ινστιτούτου Αρχαίας Ιστορίας «Σωσίπολις» που διοργάνωσε σημαντικά διεθνή συνέδρια και σεμινάρια Αρχαίας Ιστορίας.

Την πρώτη μέρα της Διημερίδας στο βήμα βρέθηκαν συνάδελφοί του από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας αλλά και από άλλα ελληνικά Πανεπιστήμια, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, φιλόλογοι, με θέματα που αφορούσαν τον βασικό τόπο των ενδιαφερόντων του, την Πελοπόννησο. Την δεύτερη ημέρα έγιναν ομιλίες μαθητών του για την πόλη, τους θεσμούς και την πολιτική στον αρχαίο ελληνικό κόσμο – θέματα και πάλι σχετικά με τα ενδιαφέροντά του. Οι ανακοινώσεις των δύο ημερών πλαισιώθηκαν με παρουσιάσεις συναδέλφων, φοιτητών και συνεργατών για τον επιστήμονα, τον συνάδελφο, τον δάσκαλο Νίκο Μπιργάλια. Η Διημερίδα που διεξήχθη στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών συγκέντρωσε στο ακροατήριο πολλούς συναδέλφους, μαθητές και φίλους του Νίκου Μπιργάλια που είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πάνω σε θέματα, τη μελέτη των οποίων είχε καλλιεργήσει, αλλά και να θυμηθούν.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.