asfales internet dayΣτις 9 Φεβρουαρίου 2016, την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, η δράση eSafety Label του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου (EUN) εορτάζει 2 χρόνια επίσημης παρουσίας, με τα ελληνικά σχολεία να διατηρούν την ευρωπαϊκή πρωτιά στην πιστοποίηση σχολείων με την ετικέτα ψηφιακής ασφάλειας.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (28/1/2016) και την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (9/2/2016), παραθέτουμε τα σχολεία τα οποία έχουν πιστοποιηθεί με την ετικέτα ψηφιακής ασφάλειας, καθώς και το υλικό που μπορούν να αξιοποιήσουν τις δύο αυτές ημέρες μέσω της επιλογής ΧΡΗΣΙΜΑ στο site http://internet-safety.sch.gr/

Η ετικέτα ψηφιακής ασφάλειας προσφέρει μια εικόνα για τις προδιαγραφές eSafety στα σχολεία της Ευρώπης και παγκοσμίως. Το εργαλείο πιστοποίησης eSafety Label έχει στόχο να αναδείξει που βρίσκεται το σχολείο στην υπεύθυνη χρήση ΤΠΕ και παρέχει ένα σχέδιο δράσης προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε σχολείου. Η πιστοποίηση για την ψηφιακή ασφάλεια στοχεύει στο να συνδράμει τα σχολεία στην αντιμετώπιση της πρόκλησης να παρέχουν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Οι διαδικτυακές εμπειρίες συμβαδίζουν με μια καθορισμένη πολιτική του σχολείου και ένα καλά μελετημένο σχέδιο δράσης για την ψηφιακή ασφάλεια.

Μέσω της  διαδικασίας παρέχεται έντυπο αξιολόγησης το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν -εντός και εκτός σχολείου- το επίπεδο της ψηφιακής ασφάλειας στα σχολεία. Με βάση τα αποτελέσματα του κάθε σχολείου διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο σχέδιο δράσης για να αυξήσουν το επίπεδο της ψηφιακής ασφάλειας που αφορά στο σχολείο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην πιστοποίηση, όταν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, το σχολείο μπορεί να πιστοποιηθεί ως ένα σχολείο με χάλκινη, αργυρή ή χρυσή ετικέτα. Η πιστοποίηση, εφόσον ληφθεί, ισχύει για 18 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης κάθε χρόνο για να συμβαδίζει με το ρυθμό των αλλαγών.

Με δεδομένα 26/1/2016, συνολικά 908 σχολεία σε 35 χώρες έχουν λάβει την ετικέτα – 10 χρυσά, 58 αργυρά και 840 χάλκινα. Τα νέα είναι ενθαρρυντικά για τα ελληνικά σχολεία που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή δράση ετικέτας ψηφιακής ασφάλειας και πιο συγκεκριμένα: 4 χρυσά, 16 αργυρά και 197 χάλκινα σχολεία, 217 πιστοποιημένα στην επικράτεια! Στο γράφημα που ακολουθεί αναλύεται η γεωγραφική κατανομή των ελληνικών σχολείων ποσοστιαία, ανά περιφέρεια.

Τα ελληνικά σχολεία, εδώ και 2 χρόνια. διατηρούν την ευρωπαϊκή πρωτιά στην πιστοποίηση σχολείων με την ετικέτα ψηφιακής ασφάλειας. Η κοινότητα eSafety Label http://www.esafetylabel.eu/ αυξάνεται και ως σήμερα, περισσότεροι από 3.000 εκπαιδευτικοί σε όλη την Ευρώπη έχουν ενταχθεί σε αυτήν. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί στα πιστοποιημένα ελληνικά σχολεία, αξίζουν συγχαρητηρίων για το επίτευγμα, ειδικότερα τα 20 σχολεία που έχουν λάβει την αργυρή και τη χρυσή ετικέτα. Πιο συγκεκριμένα τα 4 παρακάτω σχολεία έχουν λάβει τη χρυσή ετικέτα:

7o Γενικό Λύκειο Τρικάλων ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Γυμνάσιο Γαζίου, Ηράκλειο ΚΡΗΤΗ

2ο Γενικό Λύκειο ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Καπαρελλίου, Θήβα ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Τα 16 παρακάτω σχολεία έχουν λάβει αργυρή ετικέτα:

Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Τυχερού, ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

2o Γυμνάσιο Ελευσίνας, 1ο Γυμνάσιο Βούλας και 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής ΑΤΤΙΚΗ

Γυμνάσιο Σαγέϊκων, 4ο Γυμνάσιο Αιγίου και 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κωνσταντίνου, Αγρίνιο ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοτικό Σχολείο Ταξιαρχών, 33ο Δημοτικού Σχολείο Βόλου και ΓΕΛ Νικαίας Λάρισας ΘΕΣΣΑΛΙΑ

1ο 12/Θ Δημοτικό Σχολείο Νέας Μαγνησίας Θεσσαλονίκης (ΔΙΑΒΑΤΑ), 4ο Γυμνάσιο Βέροιας,  2o ΓΕΛ Βέροιας και 1ο Δημοτικό Σχολείο Σίνδου ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

3ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου ΚΡΗΤΗ

Με αφορμή λοιπόν την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, καλούμε περισσότερους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας να διεκδικήσουν μια πανευρωπαϊκή διαπίστευση για την ψηφιακή ασφάλεια των σχολείων τους μέσω του συνεργαζόμενου με το ΠΣΔ site http://www.esafetylabel.eu/ του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου, καθώς και να αξιοποιήσουν το προσφερόμενο υλικό του http://internet-safety.sch.gr/ .

 

Εκ του

Ενημερωτικού Κόμβου ΠΣΔ

«Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»

http://internet-safety.sch.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.