28-12-15_filis-4Συνέντευξη παραχώρησε στη Realnews και στο δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή,  ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης.

Γιατί η ακραία πόλωση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κ. υπουργέ; Δείχνετε να φοβάστε ότι μπορεί να σας κερδίσει μια ΝΔ που στρέφεται στο κέντρο. Μήπως τελικά έπρεπε να σκεφτείτε την δημιουργία κλίματος συναίνεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση

Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για το κλίμα ακραίας πόλωσης. Δείτε τη στάση της ΝΔ και του κυρίου Μητσοτάκη που παρεμποδίζουν τη συγκρότηση  του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και προσφέρουν υπηρεσίες στη διαπλοκή, η οποία με τη σειρά της κάθε βράδυ κατασκευάζει δελτία ειδήσεων δίκην τηλεοπτικών θρίλερ. Συνιστά αυτό στροφή προς το κέντρο; Δεν προτρέχουμε. Αναμένουμε τα δείγματα γραφής της νέας ηγεσίας της ΝΔ. Η παιδεία π.χ., παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, προσφέρεται για την επιδίωξη πολιτικής συνεννόησης, ώστε από το σχολείο της κρίσης να πάμε στο σχολείο της ανάπτυξης. Αυτό προϋποθέτει να απεγκλωβιστούμε όλοι από στερεότυπα και ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία από την ιδεολογία του νεοφιλελεύθερου σχολείου του ακραίου ανταγωνισμού, που επιδεινώνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Εκτιμάτε ότι με την εκλογή Μητσοτάκη το πολιτικό σύστημα οδηγείται στον διπολισμό;

Αναμφίβολα, ακόμη και λόγω οικογενειακής παράδοσης, ο κύριος Μητσοτάκης αποτελεί συνέχεια του συντηρητικού κλάδου του διπολισμού. Στην περίοδο των μνημονίων, με την ανατροπή του χρεωκοπημένου δικομματισμού, και τη διάλυση των κοινωνικών εκπροσωπήσεών του, το πολιτικό σύστημα δείχνει να προσανατολίζεται σε έναν νέου τύπου πολιτικό διπολισμό, που αντανακλά τον κοινωνικό διπολισμό.  Ο κύριος Μητσοτάκης, καθαρόαιμος νεοφιλελεύθερος, με ιστορικό χιλιάδων απολύσεων αλλά και ρουσφετιών στο δημόσιο, ενορχηστρωτής πολιτικών επιθέσεων στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, αναδείχθηκε αρχηγός με τη στήριξη της ακροδεξιάς της ΝΔ. Αυτός ο ιδιότυπος «ακροδεξιός νεοφιλελευθερισμός» δεν έχει καμμιά σχέση με την παράδοση της δημοκρατικής παράταξης, την οποία κοινωνικά, αλλά και προγραμματικά εκπροσωπεί δυναμικά το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ.

Την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για νέο σχήμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, πώς την κρίνετε; Μπορεί να οδηγήσει στη συγκρότηση ενός ισχυρού πόλου; Και σε ποιο τμήμα του πολιτικού φάσματος θα ανήκει;

Τα πολιτικά κόμματα δημιουργούνται όταν εκφράζουν κοινωνικές δυνάμεις σε συνδυασμό με προγραμματικά προτάγματα. Ενόσω το ΠΑΣΟΚ, ή κορυφαία στελέχη του, λειτουργούν συμπληρωματικά προς τη Νέα Δημοκρατία, ενόσω διαγκωνίζονται στην εκπροσώπηση του σοσιαλφιλελευθερισμού, σε διάσταση προς τις νέες αναζητήσεις τμημάτων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, δεν βλέπω ποιο κενό μπορεί να καλύψει το ΠΑΣΟΚ υφ΄οιανδήποτε μορφή.

Το Ποτάμι πού οδηγείται;

Φαίνεται να στερεύει. Τα συμφέροντα της διαπλοκής που το πριμοδότησαν, τώρα θέλουν να το στείλουν προίκα στον κύριο Μητσοτάκη. Χωρίς ιδεολογία, χωρίς μέλη, χωρίς σαφείς κοινωνικές αναφορές, μια μεταμοντέρνα εκδοχή στο πολιτικό σύστημα, που οδηγείται τώρα στη ρευστοποίηση. Νομίζω όμως ότι κι εκεί θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Το ενδεχόμενο ανασύνθεσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να είναι ανοιχτό; Το συζητάτε;

Η λαϊκή εντολή του Σεπτεμβρίου είναι να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα αποκαταστήσουν τη διαλυμένη κοινωνική συνοχή και θα ξαναφέρουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, χρειαζόμαστε πλειοψηφίες και συναινέσεις, ακόμη και σε επιμέρους ζητήματα, που τις επιδιώκουμε.

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, που έγιναν μόλις πριν τέσσερις μήνες, αποτελεί το θεμέλιο της κυβερνητικής σταθερότητας. Κι αποτρέπει ευφάνταστα σενάρια άλλων κυβερνητικών συνεργασιών, που, ακόμη κι αν αποδειχθούν αριθμητικά ισχυρότερες, χωρίς σαφή προοδευτική κατεύθυνση, το πιθανότερο είναι να οδηγήσουν σε πολιτική αστάθεια.

«Κάνετε τη βρώμικη δουλειά που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» είναι μια από τις βασικές κατηγορίες που σας απευθύνει ο Δημ. Κουτσούμπας…

Πρόκειται για τα γνωστά κλισέ του Περισσού που δεν βρίσκουν λαϊκή ανταπόκριση. Το ΚΚΕ επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης της Αριστεράς. Ποιόν εξυπηρετεί άραγε;

Το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το χαρακτηρίσει άνοιγμα; Και προς τα πού κ. Φίλη; Υπάρχουν π.χ. ορισμένα πρόσωπα που θα θέλατε στον ΣΥΡΙΖΑ;

Πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι ένα συνέδριο τολμηρού πολιτικού ανοίγματος.  Έχει ωριμάσει η ανάγκη ο χώρος της ριζοσπαστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ στο επικείμενο συνέδριο να απευθυνθεί στην αντινεοφιλελεύθερη κεντροαριστερά και σε σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις που παραμένουν πολιτικά ανένταχτες. Να εκπροσωπήσει προγραμματικά και να εντάξει σε μια προοπτική πολιτικής συμμετοχής το 35,6% των πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλα κοινωνικά τμήματα και πολιτικές ευαισθησίες ευρέως φάσματος, που προσβάλλονται από τον επιθετικό νεοφιλελευθερισμό και διαβλέπουν την ανάγκη ισχυροποίησης της εναλλακτικής πολιτικής δύναμης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οφείλουμε να συζητήσουμε με ενεργούς πολίτες που συμμετέχουν σε κοινωνικές πρωτοβουλίες και κινήματα.

Τι θα γίνει με τους διορισμούς στα σχολεία τη νέα χρονιά κ. υπουργέ; Ο Χρόνος περνάει και δεν έχουμε δει ακόμα κάποιες κινήσεις. Να περιμένουμε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ; Θα πιέσετε την κυβέρνηση να δώσει λύση; Ή θα πάμε και πάλι στην εύκολη λύση των αναπληρωτών, θυσιάζοντας προγράμματα του ΕΣΠΑ;

Μετά από πολλά χρόνια αδιοριστίας, η Κυβέρνηση, αναλόγως και της πορείας των δημοσιονομικών, σχεδιάζει από φέτος να προχωρήσει σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που σε βάθος τριετίας θα φθάσουν τους 20000. Είναι αναγκαίο για να γίνει πράξη βήμα-βήμα η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με κορμό τη 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, ένα έργο μακράς πνοής. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις ως προς την διαδικασία λαμβάνοντας υπόψη και τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Ο Ν. Φίλης μπορεί να παραμείνει στη θέση του εάν δεν υπάρξει θετική λύση στο θέμα των διορισμών;

Αρκετά πριν από το άνοιγμα των σχολείων, θα έχουν οριστικοποιηθεί οι μεταθέσεις, οι αποσπάσεις και οι πίνακες προσλήψεων, ούτως ώστε τα σχολεία να λειτουργούν από την πρώτη μέρα χωρίς τα κενά των τελευταίων χρόνων. Στο υπουργείο Παιδείας υπάρχω για να εφαρμόσω ένα συνολικό σχέδιο εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Τον διάλογο για την παιδεία θα τον ολοκληρώσετε; Και τι μήνυμα αποστέλλετε σε όσους εμποδίζουν την πραγματοποίησή του;

Ο διάλογος για την παιδεία θα συνεχιστεί στη βουλή, την εκπαίδευση και τις γειτονιές. Η αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας είναι δημοκρατική αξίωση. Όσοι επιχειρούν να ματαιώσουν το διάλογο, πρέπει να σκεφτούν ποια συμφέροντα εξυπηρετούν.

Με τα θρησκευτικά στο σχολείο τι θα πράξετε; Μια ξεκάθαρη θέση κ. υπουργέ…

Στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που είναι σύμφωνα με το νόμο θεσμικά αρμόδιο για το περιεχόμενο των μαθημάτων, συζητείται, με εκπροσώπους της Εκκλησίας, η αναμόρφωση των θρησκευτικών, ώστε από ομολογιακό μάθημα να γίνει μάθημα γνώσης των θρησκειών, με έμφαση στην ιδιαίτερη παρουσίαση του πολιτισμικού ρόλου της ορθοδοξίας στη χώρα μας.

Είναι αλήθεια αυτό που διαβάζουμε, ότι… φάγατε την κότα που άφησαν στο Μαξίμου;

Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες!

Πηγή:www.minedu.gov.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.