23-01-16_canada1Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία στον Καναδά με το χαμό τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων από τα πυρά ενόπλου σε σχολείο στην πόλη La Loche, στην περιοχή Saskatchewan.

Σύμφωνα με την καναδική έκδοση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuter ο έφηβος δράστης προτού μεταβεί στο σχολείο για να συνεχίσει το δολοφονικό του έργο, σκότωσε τα δυο  του αδέρφια. Στη συνέχεια δολοφόνησε μια 23χρονη δασκάλα, κόρη του ασκούντος χρέη δημάρχου και ένα κορίτσι.

Οικογενειακός φίλος δήλωσε ότι ο έφηβος δράστης σκότωσε τα δυο μικρότερα αδέρφια του πριν πάει στο σχολείο και πυροβολήσει μια δασκάλα και έναν βοηθό, μέλος του προσωπικού του σχολείου.

«Αφού πυροβόλησε τα δύο αδέλφια του, πήγε περπατώντας στο σχολείο και πυροβόλησε… μια δασκάλα κι ένα κορίτσι. Είναι και οι δύο νεκρές. Τέσσερις πέθαναν», είπε ο Joe Lemaigre, ένας φίλος της οικογένειας που ζει στις παρυφές του La Loche. «Ξέρω την οικογένεια. Η μητέρα τους δούλευε στο Fort McMurray και ο παππούς του είχε πάει να κάνει κάποια ψώνια στο Meadow Lake. Τότε ήταν όταν αυτός τους πυροβόλησε».

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας δεν έχουν δώσει σ στη δημοσιότητα στοιχεία τόσο για τα κίνητρα του δράστη όσο και για το όνομα του ίδιου  και των θυμάτων, αναφέρεται στην διαδικτυακή έκδοση του Reuters- Canada.

Οι αστυνομικές αρχές του Καναδά δήλωσαν ότι οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο σχολείο και σε μια δεύτερη  περιοχή και ότι συνέλαβαν τον ύποπτο έξω από το σχολείο ενώ κατέσχεσαν ένα όπλο.

Ο  μαθητής του LaLoche, Noel Desjarlais, δήλωσε σε καναδικό μέσο ενημέρωσης ότι άκουσε πολλαπλούς πυροβολισμούς στο σχολείο που αριθμεί 900 μαθητές. «Έτρεξα έξω από το σχολείο» δήλωσε ο μαθητής « Πολλοί ούρλιαζαν, υπήρξαν έξι με επτά πυροβολισμοί, πριν τρέξω έξω. Νομίζω ότι υπήρξαν και άλλοι πυροβολισμοί την ώρα που έβγαινα έξω».

Βίντεο κινητού τηλεφώνου που τραβήχτηκε από κάτοικο της περιοχής και προβλήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBC δείχνει τους μαθητές να βγαίνουν στο χιονισμένο προαύλιο και τις αρχές ασφαλείας να τρέχουν.

«Προφανώς αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε γονιού» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Justin Trudeau, ο οποίος βρισκόταν στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο.

Μεταξύ των επαρχιών του Καναδά το Saskatchewan έχει τον υψηλότερο αριθμό αναφορών από τις αστυνομικές αρχές κρουσμάτων οικογενειακής βίας, διπλάσιο από μέσο όρο των 243 περιπτώσεων ανά 100.000 κατοίκους. Η περιοχή μαστίζεται και από την ανεργία καθώς σύμφωνα με κατοίκους η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 50%.

Το 2014, μια δασκάλα είχε εκφράσει την ανησυχία της για τα κρούσματα βίας στο σχολείο του La Loche, σημειώνοντας πως ένας μαθητής που είχε προσπαθήσει να τη μαχαιρώσει επέστρεψε στην τάξη αφού εξέτισε την ποινή 1 που του είχε επιβληθεί, ενώ ένας δεύτερος της επιτέθηκε στο σπίτι της.

“Στο μαθητή επιβλήθηκε ποινή 10 μηνών”  δήλωσε η Janice Wilson στο CBC αναφερόμενη στο περιστατικό της απόπειρας του μαχαιρώματός της. «Όταν εξέτισε την ποινή του, επέστρεψε στο σχολείο και τοποθετήθηκε στην τάξη μου».

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.