ekpaideysh Συναδέλφισσα και Συνάδελφε αναπληρωτή,

Βρισκόμαστε στη μέση της χρονιάς και τα προβλήματα στα σχολεία μας είναι οξυμένα.Υπάρχουν ακόμα  πολλές  ελλείψεις σε ειδικότητες ,πολλά παιδιά υποσιτίζονται ,τα σχολικά ταμεία είναι άδεια ,ενώ  οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. 

Ταυτόχρονα, χιλιάδες εκπαιδευτικοί εργαζόμαστε και ζούμε μέσα σε  καθεστώς περιπλάνησης  καλύπτοντας πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης. Αντί ο ρόλος μας  να είναι αυτός που υποδηλώνει η λέξη “αναπληρωτής”, δηλαδή η προσωρινή αντικατάσταση των μόνιμων εκπαιδευτικών που θα έπρεπε να απουσιάσουν από το σχολείο λόγω ασθένειας, λόγω εγκυμοσύνης ή άλλων λόγων, υποκαθιστάμε το μόνιμο εκπαιδευτικό.

Το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε μπροστά στην εφαρμογή του 3ου μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σε μία ζοφερή πραγματικότητα για όλους τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία:Κατηγοριοποίηση των σχολείων και νέες συγχωνεύσεις, ενιαίο μισθολόγιο, αξιολόγηση, επέκταση της μαθητείας από μικρές ηλικίες και πρόωρο διαχωρισμό των μαθητών, αυξημένο ρόλο της «αγοράς» στην επαγγελματική εκπαίδευση, περαιτέρω σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις.

Φυσικά σε πρώτο ρόλο βρίσκεται το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που θα περάσει από τη Βουλή το επόμενο διάστημα και πρέπει να σημάνει συναγερμό σε όλους τους εκπαιδευτικούς. Η κυβέρνηση προσπαθεί να απαλλαγεί από το να πληρώνει για συντάξεις και παροχές και  πασάρει σταδιακά την ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρίες, που θα δρουν με πρωταρχικό σκοπό το κέρδος και όχι τις κοινωνικές ανάγκες. Το νομοσχέδιο μειώνει και άλλο τις συντάξεις ,αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης, καταργεί επιδόματα, αυξάνει τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, στην υγεία και στην πρόνοια.

Για εμάς τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς οι συνέπειες θα είναι ακόμα χειρότερες.  Έτσι και αλλιώς το νομοσχέδιο στέλνει τους εκπαιδευτικούς μέχρι τα  67 τους χρόνια στα σχολεία ή στα 40 χρόνια δουλειάς μέσα στην τάξη. Οι αναπληρωτές όμως που στερούνται τη μόνιμη και σταθερή εργασία και δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας χάνουν τα ένσημα τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτόματα σημαίνει ή περισσότερα χρόνια δουλειάς ή μειωμένη σύνταξη.

Για παράδειγμα: (εάν παραμείνει έτσι η τραγική κατάσταση με τους μηδενικούς διορισμούς και δεν την ανατρέψουμε με τον αγώνα μας)  ένας αναπληρωτής ο οποίος εργάζεται περίπου 7 μήνες το χρόνο και κολλάει 25 ένσημα το μήνα (150 το χρόνο) με  μέσο μισθό  800€, θα χρειαστεί 30 χρόνια δουλειάς για να εξασφαλίσει το κατώτερο όριο των 4500 χιλιάδων ενσήμων για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (αντί για τα 15 χρόνια πλήρους εργασίας)… Ως αποτέλεσμα, με το σχέδιο της κυβέρνησης, δίπλα στην εθνική σύνταξη των 384€ να πάρει καιανταποδοτική σύνταξη 96€ στα 67 του χρόνια!!! 

Το νομοσχέδιο φέρνει επίσης σημαντικές μειώσεις στις παροχές στην υγεία. Στην ουσία,  δεν θα μπορούμε να αρρωστήσουμε, αφού θα υποχρεούμαστε να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη, να πληρώνουμε και το πιο κοινό φάρμακο.

Να μην αφήσουμε να περάσουν αυτά τα μέτρα! Διεκδικούμε μια ζωή με δικαιώματα, με αξιοπρεπείς συντάξεις και δωρεάν παροχή οποιωνδήποτε φαρμάκων!

Διεκδικούμε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαίδευση, μαζικούς διορισμούς τώρα για να καλυφθούν όλα τα κενά στην εκπαίδευση!



Επιτροπή Αγώνα Αναπληρωτών – Ωρομισθίων – Άνεργων Εκπαιδευτικών Ηρακλείου 

E mail: [email protected]

Προηγούμενο άρθροΤο ραντεβού
Επόμενο άρθροΛυσίας, Ἐπιτάφιος τοῖς Κορινθίοις βοηθοῖς 44-45
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.