olmeΈκθεση της ΕΤUCE για τις πρόσφατες εξελίξεις σε ότι αφορά την εκπαίδευση και το εμπόριο

Οκτώβριος 2015

  1. O Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Από την έναρξη της Αναπτυξιακής Ατζέντας Doha το 2001, τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δεν έχουν μπορέσει να έλθουν σε συμφωνία και να ολοκληρώσουν την Αναπτυξιακή Ατζέντα Doha, γεγονός που έρχεται να αμφισβητήσει τη σημασία και το μέλλον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Ο Azevedo, γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, έχει κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει σχετικά μιλώντας για ‘παράλυση’ και  ‘υπαρξιακή κρίση’ καθώς πολλά από τα ισχυρά μέλη του κάνουν προσπάθειες απελευθέρωσης του εμπορίου έξω από τα πλαίσια του ΠΟΕ.  Oι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που περιγράφονται στη συνέχεια είναι επακόλουθα του αδιεξόδου που υπάρχει στον ΠΟΕ που αποδυναμώνει περισσότερο την υπόστασή του. Μια εξαίρεση σε αυτό είναι το Πακέτο Βali, το οποίο συμφωνήθηκε κατά την 9η Υπουργική Συνδιάσκεψη τον Δεκέμβριο του 2013. Η 10η Υπουργική Συνδιάσκεψη θα διεξαχθεί φέτος στο Ναϊρόμπι από τις 15-18 Δεκεμβρίου. Στόχος της είναι η ολοκλήρωση της Αναπτυξιακής Ατζέντας Doha, αλλά αυτό φαίνεται ανέφικτο κατά πολύ. Οι ΗΠΑ πρόσφατα διεμήνυσαν ότι η Συνδιάσκεψη Υπουργών στο Ναϊρόμπι θα είναι η τελευταία ευκαιρία για να κλείσει η Αναπτυξιακή Ατζέντα Doha. Eπιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ προωθούν την ατζέντα των υπηρεσιών και συγκεκριμένα, καταβάλλουν προσπάθειες να επιτευχθούν συμφωνίες σε αναπτυσσόμενους τομείς με σκοπό να καταστήσουν τους κανονισμούς για συμφωνίες στο εσωτερικό πιο ‘διαφανείς’ και αυτό να θεωρηθεί αποτέλεσμα της Συνδιάσκεψης στο Ναϊρόμπι.   Η ιδέα είναι ότι οι εσωτερικοί κανονισμοί πρέπει να είναι ‘αντικειμενικοί’ και συνεπώς κανονιστικές ρυθμίσεις πρέπει να εξαλείψουν περιττά εμπόδια στο εμπόριο’. Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη να εκτιμηθεί εάν ένας κανονισμός είναι ‘περιττός’ ή ‘περισσότερο επαχθής απ’ ότι χρειάζεται’.

  1. Συμφωνία Εμπορίου για τις Υπηρεσίες

(Trade in Services Agreement, ΤiSA)

Oι διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Εμπορίου στις Υπηρεσίες υπήρξε πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Αυστραλίας στις αρχές του 2012. Οι διαπραγματεύσεις για την ΤiSA προήλθαν ως απάντηση στο συνεχιζόμενο αδιέξοδο των εμπορικών διαβουλεύσεων μέσα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, μεταξύ των οποίων ήταν και οι συνομιλίες για την επέκταση της Γενικής Συμφωνίας του Εμπορίου Υπηρεσιών. Οι συμμετέχοντες αυτοαποκαλούνται ‘Αληθινά Καλοί Φίλοι των Υπηρεσιών’ και είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της απελευθέρωσης των υπηρεσιών. Oι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και στην παρούσα φάση στόχος…

Για να δείτε τη συνέχεια πατήστε … εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.