12033118_10207787388862428_7587770688097909683_nΒρισκόμαστε στο 1928
Ο Γερμανός Αρχιτέκτονας Herman Sörgel, δημοσιεύει τα ριζοσπαστικά σχέδια του για την επίλυση του ενεργειακού και του μεταναστευτικού προβλήματος που ήδη άγγιζε την Ευρώπη! Η εμπειρία του Α Παγκοσμίου Πολέμου, η Οικονομική και Πολιτική αναταραχή της δεκαετίας του 1920 καθώς και η άνοδος του ναζισμού στη Γερμανία έπεισαν τον Sörgel ότι ο νέος πόλεμος θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν αποφευγόταν μία σειρά συγγενών προβλημάτων όπως η πετρελαϊκή κρίση και ο υπερπληθυσμός ! Ο Sörgel όμως δεν ήταν πολιτικός παραδομένος στα συμφέροντα των μεγάλων. Ήταν οραματιστής τεχνοκράτης και πίστευε ότι η λύση των προβλημάτων της Ευρώπης βρισκόταν στην τεχνολογία.

Το όραμα συνίστατο στη δημιουργία μιας εκτεταμένης αναδυόμενης ξηράς κατά μήκος των ακτών της νότιας Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής. Σχεδίασε φράγματα με υδροηλεκτρικές μονάδες στο Γιβραλτάρ και στα Δαρδανέλια καθώς και ένα ενδιάμεσο μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας. Τα υδροηλεκτρικά θα παρείχαν την ενέργεια για όλη την Ευρώπη και κάθε Ευρωπαϊκή χώρα που θα ανέπτυσσε επιθετική διάθεση, θα στερείτο ενέργειας !
Με την τμηματική αποστράγγιση της Μεσογείου, θα αναδυόταν η νέα Ήπειρος, η Atlantropa στην οποία θα έβρισκαν καταφύγιο οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες λόγω πολεμικών συρράξεων. Θα ήταν δηλαδή ένας χώρος προστασίας των πολεμικών προσφύγων !

Η περίπτωση του Herman Sörgel ακούγεται γραφική, όμως είναι πολύ σκληρή στο να μας θυμίσει ότι εκλείπουν οι τεχνοκράτες με όραμα !
Αντι αυτών υπάρχει υπερπροσφορά ιδεοληπτικών αιθεροβαμώνων αφενός και πεθαμένων ζόμπι αφετέρου !
Η Ευρώπη, όπως και η Ελλάδα σήμερα, δείχνουν ανήμπορες να δαμάσουν τα καίρια προβλήματα. Ειδικά η Ελλάδα, στερείται από τους ικανούς εκείνους τεχνοκράτες που θα έδιναν λύσεις χρησιμοποιώντας εξισώσεις και φυσικούς νόμους. Η όποια εξουσία αναδειχθεί από τις εκλογές, για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι:
ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΚΑΝΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ !
Αντίθετα, θα διορίσει τεχνοκράτες ημέτερους και κομματικούς φίλους, που για να είναι τέτοιοι, σημαίνει ότι αναλώθηκαν σε κομματικές φιλίες άρα δεν είναι τεχνοκράτες.
https://www.youtube.com/watch?v=8_B1fQ9dXl4

Προηγούμενο άρθροΗ εκπαίδευση στη Βυζαντική Αυτοκρατορία
Επόμενο άρθροΠαγκόσμιο Πρωτάθλημα debate στη Ρητορική Εταιρεία
Διευθύνω τα φροντιστήρια «Πράξις γκρουπ» στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Για περισσότερα από 20 χρόνια αναζητώ τρόπους που εμπνέουν στους μαθητές το όραμα.Πιστεύω, ότι δεν φτάνει να κάνεις καλό μάθημα, αλλά πρέπει να εφευρίσκεις διαρκώς νέες ιδέες για να ενθαρρύνεις στη γνώση και να προτρέπεις στην επιτυχία.Ανάμεσα στις μεθόδους που χρησιμοποιείς τότε, είναι και γνώσεις αλλότριων – φαινομενικά κλάδων. Θήτευσα και μυήθηκα στο παρελθόν στον ημιεπαγγελματικό κινηματογράφο ταινιών μικρού μήκους, καθώς και στην καλλιτεχνική φωτογραφία.Σε αμφότερα τα μέσα ευοδώθηκαν οι επιδόσεις μου σε βαθμό που μου άφησαν εμπειρία ικανοποιητική για να διευθύνω σκηνοθετικά μία παρουσίαση επαγγελματικού προσανατολισμού. Πιστεύω, ότι καλύτερα απ΄όλους μπορούν να χαράξουν το όραμα στους νέους αυτοί, που ζουν καθημερινά μαζί τους και διαθέτουν το απαραίτητο ταλέντο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.