ypdvmth_main_foto_2015Το παράλληλο πρόγραμμα κοινωνικής ανακούφισης από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και το οποίο θα αντισταθμίζει τις δυσμενείς συνέπειες της δημοσιονομικής πειθαρχίας παίρνει σάρκα και οστά στον χώρο της Παιδείας και με την επαναφορά του θεσμού της ενισχυτικής διδασκαλίας, που είχε διακοπεί την περσινή σχολική χρονιά.

Παιδιά που προέρχονται από λιγότερο ευνοημένες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, αλλά και όχι μόνον, θα υποστηρίζονται από το πρόγραμμα και θα καλύπτουν τις τυχόν μαθησιακές τους αδυναμίες ώστε η κατάκτηση της γνώσης και η προαγωγή των δεξιοτήτων να αποτελέσει δώρο κοινό για όλους τους μαθητές της χώρας. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με πιστώσεις ύψους 7.723.000 ευρώ.

‘Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, «Μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης , η κυβέρνηση- συγκρατώντας την πτώση των δημοσίων δαπανών για την Παιδεία στο 2,8% επί του ΑΕΠ- θα διαθέσει για την εκπαίδευση μέσα στο 2016 ποσό κατά 300 εκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερο από ό,τι προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά. Βάζουμε τέλος στο παράδειγμα του νεοφιλελεύθερου σχολείου που αμφισβήτησε τα τελευταία πέντε χρόνια το καθολικό δικαίωμα για μόρφωση, δίνοντας προνομιακή μόρφωση στους δήθεν άξιους.»

Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στο υπουργείο να καλύψει τις ανάγκες που προέκυψαν από την αύξηση του μαθητικού πληθυσμού την φετινή χρονιά, που αποτελεί μόνιμο στόχο του. Ο αριθμός των μαθητών στα ΕΠΑΛ αυξήθηκε κατά 20% και στα Δημόσια ΙΕΚ κατά 8000 μαθητές και μαθήτριες.

Οι διατάξεις του προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας θα συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Η έναρξη των μαθημάτων υπολογίζεται να ξεκινήσει στο δεύτερο δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου του 2016, σε 515 Σχολικά Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας ανά τη χώρα (ένα από αυτά θα λειτουργήσει στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων στην Αυλώνα) , που θα απασχολήσουν 1023 αναπληρωτές καθηγητές και θα προσληφθούν με βάση τη σειράς τους στον Πίνακα Αναπληρωτών.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας για το 2016 προβλέπει :

Για την Α’ Γυμνασίου: Μαθηματικά 4 ώρες, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 2 ώρες, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 3 ώρες, Φυσική 1 ώρα, συνολικά 10 ώρες.

Για την Β’ Γυμνασίου : Μαθηματικά 4 ώρες, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 3 ώρες, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 2 ώρες, Φυσική 2 ώρες, Χημεία 1 ώρα, συνολικά 12 ώρες.

Για την Γ’ Γυμνασίου : Μαθηματικά 4 ώρες, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 3 ώρες, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 2 ώρες, Φυσική 2 ώρες, Χημεία 1 ώρα, συνολικά 12 ώρες.

Οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα υποβάλλονται από τους γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών στον Διευθυντή της σχολικής μονάδας ως τις 22 Δεκεμβρίου 2015

Για το δελτίο τύπου σε μορφή doc πατήστε εδώ.

Για τον πίνακα κατανομής ΣΚΕΔ – εκπαιδευτικών πατήστε εδώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.