elme HrakleiouΠαρουσιάστηκε στη Γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου ημέρα των εκλογών

στις 9-12-2015

Συνάδελφοι καλημέρα, ως είθισται θα σας κάνω έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε σε θέματα που αφορούσαν το ΠΥΣΔΕ

Επαναφορά των συναδέλφων εκπαιδευτικών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και επανίδρυση των κατηργημένων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.

Ήταν το ποιο σημαντικό γεγονός την χρονιά που μας πέρασε και παράλληλα η αποκατάσταση μίας άνευ προηγουμένου αδικίας, για την εκπαιδευτική κοινότητα. Έγινε μία σοβαρή προσπάθεια ώστε να καλυφθούν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι στα ΕΠΑΛ αλλά επειδή λειτούργησαν στις κατηργημένες ειδικότητες μόνο η Α και η Β τάξη, κάποιοι δεν συμπλήρωναν ωράριο, με αποτέλεσμα άλλοι να συμπληρώσουν το ωράριο τους στα γραφεία της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης είτε στη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης και άλλοι στο 1ο και 2ο ΙΕΚ Ηρακλείου.

Επιλογές Διευθυντών

Ο ρόλος του ΠΥΣΔΕ σε σχέση με την επιλογή των Διευθυντών σχολείων με βάση τον νέο νόμο, είχε να κάνει μόνο με την εξέταση των ενστάσεων των υποψηφίων Διευθυντών σε θέματα μοριοδότησης. Και υπήρχαν πάρα πολλές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η μοριοδότηση της ξένης γλώσσας σε καθηγητές ξένων γλωσσών και η μη μοριοδότηση των ΤΠΕ στους καθηγητές Πληροφορικής. Ήταν τελείως παράλογο όπως βέβαια ήταν επίσης παράλογο στις κρίσεις των διευθυντών με τον προηγούμενο νόμο, όπου μοριοδοτούσε τους καθηγητές Πληροφορικής με τα ΤΠΕ και δεν μοριοδοτούσε τους καθηγητές ξένων γλωσσών με την ξένη γλώσσα. Σε κάθε περίπτωση στο ΠΥΣΔΕ εφαρμόσαμε τον νόμο.

Ένα άλλο παράλογο στοιχείο ήταν η μοριοδότηση ως διδακτικής υπηρεσίας η απασχόληση σε υπηρεσίες εκτός τάξης (ΚΕΠΛΗΝΕΤ, ΓΡΑΣΕΠ, ΚΠΕ… κ.λπ.) και η μη μοριοδότηση σε κάποιες άλλες (Υπεύθυνοι σχολικών βιβλιοθηκών, ΓΡΑΣΥ κ.λπ.) Εκεί υπήρξε πραγματικά ένα αλλαλούμ. Και εδώ το ΠΥΣΔΕ εφάρμοσε ότι προέβλεπε ο νόμος. Παρόμοια θέματα είχαμε και σε άλλες μοριοδοτήσεις σε θέσεις διευθυντών σε ΙΕΚ, ΣΔΕ.

Προσλήψεις αναπληρωτών και υπάρχοντα λειτουργικά κενά

Μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί 260 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για εκπαιδευτικό έργο στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου (πέρυσι προσλήφθηκαν 290 όλη τη χρονιά).

Ακάλυπτα παραμένουν 35 κενά αναπληρωτών σε Γ/σια ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, 10 κενά αναπληρωτών σε ειδική αγωγή και 10 κενά σε διάφορες εξειδικεύσεις μουσικών οργάνων στο Μουσικό σχολείο. 5 κενά αναπληρωτών για το Καλλιτεχνικό σχολείο. Σύνολο 60 κενά.

Οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών έγιναν όπως πάντα με την παρουσία τους στο συμβούλιο και απαίτηση των αιρετών πάντα ήταν να δίνονται στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς όλα τα κενά. Σε όσες περιπτώσεις δεν δόθηκαν όλα τα κενά δίνοντας προτεραιότητα σε σχολεία της περιφέρειας ή σε ΓΕΛ στην επόμενη φάση των αναπληρωτών έγινε τροποποίηση της τοποθέτησης κάποιων συναδέλφων αναπληρωτών.

Φέτος επίσης λόγω και της κατάργησης της τράπεζας θεμάτων η πίεση για την κάλυψη κατά προτεραιότητα των Λυκείων σε σχέση με το Γυμνάσια ήταν μικρότερη. Παρέμεινε βέβαια η πίεση ιδίως από Γενικά λύκεια της περιφέρειας και δη της Μεσαράς, να καλυφθούν κατά προτεραιότητα, μια και μέχρι πριν λίγο καιρό βασικές ειδικότητες ήταν ακάλυπτες στα Λύκεια αυτά.

Α/θμιο πειθαρχικό

Την χρονιά που μας πέρασε επίσης άλλαξε ο νόμος για τα πειθαρχικά παραπτώματα των συναδέλφων. Ως αιρετοί του ΠΥΣΔΕ συμμετέχουμε πλέον ως αιρετά μέλη στο πενταμελές Α/θμιο πειθαρχικό συμβούλιο. Άλλαξε επίσης ο νόμος όσον αφορά το τεκμήριο της αθωότητας και όποιοι συνάδελφοι είχαν τεθεί σε αργία λόγω παραπομπής σε πειθαρχικό παράπτωμα επανήλθαν στις θέσεις τους μέχρι να ληφθεί απόφαση για το πειθαρχικό τους παράπτωμα.

Προβλήματα για αλλαγές στις αναθέσεις πληροφορικής για μαθηματικά, τοπικής ιστορίας σε εκπαιδευτικούς εκτός ΠΕ02

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς υπήρξαν κάποιες παλινωδίες του Υπουργείου όσον αφορά τους καθηγητές Πληροφορικής αν μπορούν να κάνουν μαθηματικά στα γυμνάσια και αν οι Φιλόλογοι θα κάνουν τοπική Ιστορία. Η θέση που κράτησε το ΠΥΣΔΕ ήταν ότι μέχρι να ψηφιστεί οποιαδήποτε απόφαση από το Υπουργείο για όλα αυτά , θα προχωρήσουμε με βάση τα ισχύοντα.

Αποσπάσεις

Όσον αφορά τις αποσπάσεις, προηγήθηκαν οι υπεράριθμοι σε ομάδα, όμορες ομάδες, Δήμο και όπου αυτό δεν ήταν εφικτό ακολουθήθηκε η διαδικασία με βάση τα μόρια αποσπάσεων και τις δηλώσεις προτίμησης. Εξετάστηκαν μαζί αποσπάσεις από άλλα ΠΥΣΔΕ και αποσπάσεις εντός ΠΥΣΔΕ.

Διαθέσεις

Όσον αφορά τις διαθέσεις για όσους συναδέλφους δεν συμπλήρωναν το ωράριο τους με βάση τα στοιχεία των διευθυντών, με Α ή Β ανάθεση είτε δεύτερη ειδικότητα ακολουθήθηκε η προτεραιότητα ομάδα, όμορη ομάδα, Δήμος, είτε περιοχή με βάση τα μόρια μεταθέσεων.

Υπεραριθμίες

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι τοποθετήσεις υπεραρίθμων σε οργανικά κενά με πολλά παράπονα. Είναι απαραίτητη η επανεξέταση των ομάδων και όμορων ομάδων των σχολείων. Υπάρχουν πολλά παράπονα από συναδέλφους ότι εξ αιτίας των μικρών και πάρα πολλών ομάδων στην περιοχή δεν εξυπηρετείται επί της ουσίας το πνεύμα του νόμου για τις ομάδες. Συνάδελφοι με πολύ περισσότερα μόρια να μην μπορούν να διεκδικήσουν λόγω υπεραριθμίας σχολεία τα οποία διεκδικούσαν συνάδελφοι με πολύ λιγότερα μόρια. Συγκεκριμένα θα μπορούσε η πόλη του Ηρακλείου να είναι 4 ομάδες και όχι 10. Αντίστοιχα οι ομάδες των σχολείων στην περιφέρεια μπορούν να μειωθούν δραστικά από 26 που είναι σήμερα, να μην υπερβαίνουν τις 7-8, ώστε οι συνάδελφοι να νοιώθουν ότι βαρύτητα θα έχουν τα χρόνια υπηρεσίας τους και όχι που έτυχε να έχουν οργανική. Δεν μπορεί να έχουμε ομάδες του ενός ή των δύο σχολείων και άλλες ομάδες να έχουν 5 σχολεία. Επίσης είναι απαραίτητο να επανεξεταστούν ομάδες σχολείων που περιλαμβάνουν σχολεία από δύο διαφορετικούς Δήμους.

Στην διαδικασία των υπεραριθμιών στις αποσπάσεις, υπεράριθμοι θεωρήθηκαν με βάση την απόφαση του ΠΥΣΔΕ οι συνάδελφοι που δεν συμπλήρωναν τουλάχιστο 12 ώρες στο σχολείο τους με Α, Β ανάθεση , δεύτερη ειδικότητα, project. Στις περιπτώσεις όπου υπεράριθμοι συνάδελφοι που ενώ είχε κενό στην ομάδα τους στην όμορη ή στον δήμο τους, επέλεξαν να καλύψουν σχολείο διαφορετικό δεν μετακινήθηκαν ως υπεράριθμοι.

Στελέχωση του Τμήματος Φυσικής Αγωγής

Η στελέχωση έγινε με πρόσκληση ενδιαφέροντος και η επιλογή με κριτήρια αρχαιότητας και εμπειρίας στη θέση αυτή.

Λειτουργία του ΠΥΣΔΕ

Οι δύο γραμματείς του ΠΥΣΔΕ δεν αποσπάστηκαν μέσω Υπουργείου αλλά έγινε η διάθεση τους από τον Περιφερειακό Δντή προκειμένου να λειτουργήσουμε.

Οι διαδικασίες υπεραριθμιών, αποσπάσεων, διαθέσεων στην αρχή της χρονιάς, προχώρησαν φέτος ποιο γρήγορα από άλλες χρονιές εξ αιτίας του ότι αρκετοί συνάδελφοι που περίσσευαν στα σχολεία τους ήρθαν στην Διεύθυνση για να βοηθήσουν μέχρις ότου τακτοποιηθούν στα σχολεία τους.

Όσον αφορά την νέα συγκρότηση του ΠΥΣΔΕ έγινε την προηγούμενη Παρασκευή και η θητεία του λήγει στις 31/12/2016. Πρόεδρος είναι ο Αναπληρωτής Δ/ντής Δευτ/θμιας Κος Καλουδάκης , τακτικά μέλη είναι τα παλιά αναπληρωματικά μέλη, δηλαδή ο κύριος Μαράκης Δ/ντής του Γσιου Αγ. Μύρωνα και η κυρία Μανδαλενάκη Δντρια του ΓΕλ Αγ. Μύρωνα. Και βέβαια τα αιρετά μέλη ο Λάζαρος και εγώ.

Είμαστε εν αναμονή της επιλογής του νέου Δ/ντη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με βάση τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Αυτά είχα να σας αναφέρω, αν υπάρχουν ερωτήσεις ή έχω παραλείψει κάτι, ευχαρίστως να σας απαντήσω.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Πιτταροκοίλης Μανώλης

Αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ Ηρακλείου

[email protected]

6945239905

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.