xamogeloΤο 2ο Διεθνές Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (ΕΑΝ)  πραγματοποιήθηκε στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του Έλληνα ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκου και τη συμμετοχή Ελλήνων και άλλων ευρωβουλευτών, καθώς και εκπροσώπων διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών οργανισμών και φορέων για τα δικαιώματα του παιδιού.

Το Συνέδριο με τίτλο “Θέτοντας τον Σχολικό Εκφοβισμό ως Προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα”, το οποίο τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ένωσε τον ακαδημαϊκό κόσμο με τους φορείς  κι οργανισμούς που διαχειρίζονται το φαινόμενο στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης και πρόληψης, ενώ παρουσίασε στους Ευρωβουλευτές την ανησυχητική διάσταση που τείνει να λάβει ο σχολικός εκφοβισμός και την ανάγκη συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες οργανισμούς του Δικτύου ΕΑΝ να ανταλλάξουν χρήσιμες εμπειρίες και καλές πρακτικές που υλοποιούνται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης των παιδιών και πρόληψης του φαινομένου, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο YouSmile.

Τα μέλη του Δικτύου που προέρχονται από 15 κράτη μέλη δεσμεύτηκαν ως αποτέλεσμα του συνεδρίου να κινητοποιήσουν όλους τους εμπλεκόμενους εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς και να δημιουργήσουν την απαραίτητη  δυναμική ενόψει της επόμενης ευρωπαϊκής συνάντησης που θα λάβει χώρα στις 23 και 24 Ιουνίου 2015 στη Μάλτα.

Κοινό συμπέρασμα των εργασιών του συνεδρίου υπήρξε η ανάγκη ευαισθητοποίησης και προσέγγισης του πολιτικού κόσμου στα κράτη μέλη, ώστε να αναληφθούν τόσο εθνικές όσο και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες καταπολέμησης του ολοένα αυξανόμενου φαινομένου.

«Όταν ένα παιδί αποπειράται να αυτοκτονήσει μην αντέχοντας να εκφοβίζεται σημαίνει ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που εξελίσσεται σε πρόβλημα δημόσιας υγείας. Πίσω από τους αριθμούς παιδιών θυμάτων εκφοβισμού κρύβονται οι οικογένειές τους και τα ίδια παιδιά. Στόχος της ευρωπαϊκής αυτής προσπάθειας είναι να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο συντονισμένα στην Ευρώπη και να προστατέψουμε χιλιάδες παιδιά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού και του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος.

Από την πλευρά του ο Έλληνας ευρωβουλευτής Μιλτιάδης Κύρκος τόνισε: “Δεδομένων των όλο και μεγαλύτερων διαστάσεων που λαμβάνει ο σχολικός εκφοβισμός, όπως καταδεικνύουν τα περιστατικά αυτοκτονιών παιδιών θυμάτων εκφοβισμού στην Ευρώπη, πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο εκφοβισμός συνιστά έναν από τους κινδύνους που θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης επισήμανσης”.

Στην Ελλάδα μόνο 1 στα 10 παιδιά που βιώνουν κάποια μορφή βίας λαμβάνουν υποστήριξης από ειδικούς, ενώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έρευνα που υλοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (το 2012) 31,98% των παιδιών έχει βιώσει εκφοβισμό.

Αντίστοιχα σε διεθνές επίπεδο ο κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου Επίτιμος Καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Peter Smith παρουσίασε διεθνή στοιχεία που μεταξύ άλλων καταδεικνύουν την αύξηση του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (cyber-bullying), ενώ 10,3% των παιδιών έχουν εκφοβίσει τουλάχιστον 2 με 3 φορές σε διάστημα 2 μηνών και 11,3% έχει υποστεί εκφοβισμό.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, στις 8 Δεκεμβρίου 2015, έλαβαν χώρα οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου ΕΑΝ επίσης στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Γραφείο Τύπου στο Επικοινωνία ή στο +30 210 33 06 140.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (ΕΑΝ) δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ελληνικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο του ομώνυμου έργου που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του προγράμματος DAPHNE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Δίκτυο απαρτίζεται από 20 μέλη από 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, την Κροατία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Μάλτα, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο).

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.