ypdvmth_main_foto_2015Ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, καθηγ. Κώστας Φωτάκης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας & Έρευνας, κ. Thomas Rachel, εγκαινίασαν σήμερα στην Αθήνα, από κοινού την συνάντηση εργασίας με τίτλο «Ελληνο-Γερμανικές Ημέρες για την Έρευνα, την Καινοτομία και τους νέους επιστήμονες.

Περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες παρακολούθησαν τον απολογισμό του πρώτου Ελληνο-Γερμανικού Προγράμματος Συνεργασίας για την Έρευνα και Ανάπτυξη, και συζήτησαν τις λεπτομέρειες ενός νέου προγράμματος Ε&Τ συνεργασίας.

Το πρώτο Ελληνο-Γερμανικό Πρόγραμμα Συνεργασίας για την Έρευνα και Ανάπτυξη ξεκίνησε τον Μάρτιο 2013 με εξαιρετικά αποτελέσματα. Είκοσι τρεις προτάσεις επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση με βάση την επιστημονική αριστεία, και οι ομάδες που συνεργάστηκαν, είχαν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τα σχέδια τους κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών. Ελλάδα και Γερμανία έχουν διαθέσει πάνω από 10 εκ. € για τον σκοπό αυτό. «Με την πρωτοβουλία αυτή, κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας στις δύο χώρες μας, οι οποίες ωφελούνται σημαντικά» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Thomas Rachel, κατά την έναρξη της εκδήλωσης στην Αθήνα.

Το Ελληνο-Γερμανικό Πρόγραμμα Συνεργασίας για την Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) είναι το μόνο διμερές ερευνητικό πρόγραμμα της Γερμανίας σε συνεργασία με άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος Ε&Α, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Έρευνας της Γερμανίας (BMBF) και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) συγχρηματοδοτούν ερευνητικά έργα συνεργασίας στους τομείς της υγείας, της βιο-οικονομίας, της ενέργειας, των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, της ψηφιοποίησης υπηρεσιών με επίκεντρο τον άνθρωπο, καθώς και σχετικά με υπηρεσίες / εφαρμογές ΤΠΕ, όπως επίσης έρευνα στους τομείς της νανοτεχνολογίας και της φωτονικής.

Στον τομέα της έρευνας για την υγεία, για παράδειγμα, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Eberhard Karls του Tübingen και στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» στην Αθήνα ερευνούν ανοσολογικές «υπογραφές», που μπορούν να χρησιμεύσουν ως βιολογικοί δείκτες στην ογκογένεση. Προτίθενται να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα μέθοδο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος για τη βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου του μαστού. Στον τομέα των κοινωνικών επιστημών ένα άλλο έργο προσβλέπει στην ανάλυση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης για επιλεγμένες γερμανικές και ελληνικές κοινότητες και δήμους.

Όπως δήλωσε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Καθηγητής Κ. Φωτάκης “Περαιτέρω συνεργασία Ε&Α προβλέπεται μέσα από μια δεύτερη φάση διμερούς προγράμματος ερευνητικής συνεργασίας 3ετούς διάρκειας (συνολικού προϋπολογισμού 18 εκ. € από τις δύο χώρες), με στόχο να επικεντρωθεί σε ένα εκτεταμένο φάσμα ερευνητικών πεδίων. Το νέο πρόγραμμα θα υποστηρίξει οριζόντιες δράσεις, που επιτρέπουν την συμπληρωματικότητα με δράσεις του Ορίζοντα 2020 και εμβληματικές πρωτοβουλίες των δύο χωρών σε νέους τομείς προτεραιότητας.

Απονομή βραβείων σε νέους ερευνητές

Κατά τη διάρκεια των Ελληνο-Γερμανικών Ημερών Έρευνας, Καινοτομίας και Νέων Επιστημόνων οι δύο Υπουργοί απένειμαν σε ομάδες νέων ερευνητών βραβεία για τις καλύτερες παρουσιάσεις των έργων τους. Τα βραβεία συνίστανται σε μία οργανωμένη επίσκεψή τους σε υψηλού επιπέδου ερευνητικά ιδρύματα σε Ελλάδα και Γερμανία. Ο κ. Φωτάκης και ο Γερμανός ομόλογός του, κ. Rachel, εντυπωσιάστηκαν από την υψηλή ποιότητα της ερευνητικής συνεργασίας και το υψηλό επίπεδο των παρουσιάσεων των ομάδων. «Προσφέρουμε στους νέους ερευνητές ευκαιρίες να ενισχύσουν και να διευρύνουν τη συνεργασία τους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, δήλωσε ο κ. Rachel στην τελετή απονομής των βραβείων.

Για το Δελτίο Τύπου σε μορφή doc πατήστε εδώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.