ypdvmth_newΗ κοινωνία μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερη όταν ισότιμα συμμετέχουν όλοι. Αυτή την αίσθηση αποκόμισαν όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

Στην εκδήλωση, μαθητές και μαθήτριες σχολείων Ειδικής Αγωγής παρουσίασαν ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα αποδεικνύοντας πως όταν υλοποιούνται οι προθέσεις προκύπτουν μικρά θαύματα.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από τα παιδιά και τους συνοδούς τους, μεταφέροντας με τη παρουσία τους και τις φωνές τους μία νότα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Το πρόγραμμα περιείχε μουσική, θέατρο, εικαστικά αλλά και βίντεο με καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποίησαν τα ειδικά σχολεία.
Συγκεκριμένα παρουσιάσθηκαν : Αποσπάσματα από την παράσταση «Αντιγόνη», από τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής και της Ριζαρείου Σχολής. Ο «διαφορετικός μικρός πρίγκιπας» από τους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας. Και η παρουσίαση των μαθητών του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου. Προβλήθηκαν επίσης οι ταινίες μικρού μήκους: «Θησέας, ο μύθος του λαβύρινθου» του 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών. «ΦρουτοΕΕΕΕΚπλήξεις», του ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου. Και «Ζωγραφική …… με Νόημα», του Ειδικού Νηπιαγωγείου Κωφών και Βαρήκοων Αργυρούπολης.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ. Μετά το πέρας του προγράμματος ο Υπουργός τόνισε   «Οι άνθρωποι με αναπηρία και οι οικογένειες τους βιώνουν περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα τη χειρότερη μεταπολεμική ανθρωπιστική κρίση. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές βαρβαρότητες που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια κατέλυσαν πάγιες δημοκρατικές κατακτήσεις, ισοπέδωσαν τις δημόσιες κοινωνικές δομές στην υγεία , την παιδεία, τον πολιτισμό και το κοινωνικό κράτος, οδήγησαν τους αναπήρους και τις οικογένειες τους στην ανεργία στον κοινωνικό αποκλεισμό, στην απόλυτη φτωχοποίηση, στην κοινωνική και βιολογική τους εξόντωση».

Ο Υπουργός υπογράμμισε ακόμα πως το Υπουργείο Παιδείας «δεσμεύεται να εφαρμόσει στην πράξη τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ανθρώπων με Αναπηρία καθώς και το προαιρετικό πρωτόκολλό της. Ειδικότερα στο κρίσιμο τομέα της Παιδείας, το υπουργείο δεσμεύεται για την θεσμοθέτηση το συντομότερο ,ολοκληρωμένου σχεδίου παρέμβασης για την Ειδική Αγωγή. Ήδη και σαν πρώτο δείγμα της πρόθεσής μας στο συγκεκριμένο θέμα, δόθηκε ιδιαίτερο βάρος ώστε να καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών που υπήρχαν στην Ειδική Αγωγή. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήσαμε προσλήψεις αυξημένες κατά 50% έναντι της περασμένης χρονιάς».

 Για το Δελτίο Τύπου σε μορφή doc πατήστε εδώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.