to potamiΣτη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Παιδείας σχετικά με τα επεισόδια εις βάρος των διεθνών αξιολογητών του ΕΚΠΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε ότι στις 3 Νοεμβρίου Έλληνες καθηγητές, διεθνούς κύρους έγιναν δεκτοί με ύβρεις και ρίψη αντικειμένων από ομάδα φοιτητών. Αυτό ανάγκασε τους αξιολογητές να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση incognito την επόμενη ημέρα.

ΟΧάρης Θεοχάρης τόνισε πως η στήριξη της εκπαίδευσης δεν πρέπει να μένει στα λόγια. Ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης μέσω της έρευνας και για αυτό η Κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρέπει να γνωρίζει εντούτοις η Κυβέρνηση πως χρηματοδότηση για έρευνα υφίσταται μόνο αν τα πανεπιστήμια είναι αξιόλογα και για να είναι αξιόλογα θα πρέπει να μπορούν να αξιολογηθούν. Σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή προφανώς δεν μπορεί να γίνει σε ιδρύματα που οι αξιολογητές γίνονται δεκτοί με ρίψεις φρούτων. Η εκκωφαντική σιωπή του Υπουργείου σε αυτό το ζήτημα ήταν χαρακτηριστική.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού επεσήμανε πως σημασία δεν έχουν μόνο οι καταδίκες αλλά και η αναβάθμιση του ελληνικού Πανεπιστημίου. Πράγμα που μάλλον δε συμβαίνει καθώς τις επόμενες ημέρες είχαμε τις παραιτήσεις του κ. Μπερτσιμά και της κ. Κιντή από το συμβούλιο διοίκησης του ΕΚΠΑ, δηλώνοντας πως το συμβούλιο έχει μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα και πως είναι δύσκολη η επικράτηση της αξιοκρατίας, της αριστείας, της διαφάνειας και του συμφέροντος του Πανεπιστημίου.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας κ. Σία Αναγνωστοπούλου υποστήριξε πως η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε κανονικά και πως το επεισόδιο καταδικάστηκε από το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ιδρύματος. Χαρακτήρισε το θέμα ελάσσονος σημασίας, που δεν κρίνει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, και τόνισε ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει, ούτε να επιρρίπτει ευθύνες καθώς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι αυτοδιοίκητα.

Η Υπουργός επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα των παραιτήσεων των πανεπιστημιακών αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν την ενδιαφέρει η προσωπική άποψη της κ. Κιντή, ούτε κανενός αλλού για το θέμα της λειτουργίας των πανεπιστημίων και πως εντέλει τέτοιου είδους επεισόδια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την κοινότητα των φοιτητών και όχι από την Πολιτεία.

Ο Χάρης Θεοχάρης έκλεισε τη δευτερολογία του τονίζοντας πως η διαδικασία της αξιολόγησης του Πανεπιστημίου είναι μια οργανική διαδικασία που θα έπρεπε να ολοκληρώνεται με κανονικότητα και όχι εφευρίσκοντας διαφόρους ευφάνταστους τρόπους για αυτό.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.