fort_0Δημοσιεύθηκε χθες η ετήσια έκδοση του ΟΟΣΑ «Education at a Glance» με  σειρά συγκρίσεων στατιστικών στοιχείων για σημαντικές πτυχές των εκπαιδευτικών συστημάτων 46 κρατών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για το εκπαιδευτικό περιβάλλον και την οργάνωση των σχολείων μας. Σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, οι ελληνικές τάξεις είναι μικρότερες. Το ίδιο ισχύει για τον αριθμό των μαθητών ανά διδάσκοντα και το σύνολο των ωρών διδασκαλίας. Με αφορμή τις διαπιστώσεις αυτές επισημαίνουμε επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών σεαναλογία μαθητών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά φέτος, κατά την έναρξη του σχολικού έτους, είχαμε 25.000 κενά!

Δυστυχώς, κατά την ίδια έκθεση, και οι αποδοχές των εκπαιδευτικών μας είναι μικρότερες του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ, πρόβλημα που πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί μαζί με όλα τα άλλα.
Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να προβεί στις άμεσες διορθωτικές ενέργειες, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα δεδομένα της έκθεσης.

Ο Τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας

Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης
Βουλευτής Επικρατείας
τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.