RectorsVisitIsrael1sΣε μία προσπάθεια αναβάθμισης των ακαδημαϊκών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας, επισκέφθηκαν το Ισραήλ πέντε εκπρόσωποι ελληνικών πανεπιστημίων και δύο εκπρόσωποι Ερευνητικών Κέντρων από τις 2 έως τις 7 Νοεμβρίου. Η ελληνική αποστολή αποτελούνταν από τον Αναπληρωτή Πρύτανη οικονομικών υποθέσεων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Μυλωνά, τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Κωνσταντίνο Γάτσιο, τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλή Μήτκα, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέα Ζαπράνη, τον Πρόεδρο και Διευθυντή του Δ.Σ. του Εθνικού Επιστημονικού Ερευνητικού Κέντρου Δημόκριτος, Νικόλαο Κανελλόπουλο, τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλη Διγαλάκη και τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, Σπύρο Αναστασιάδη. 

Κατά την επταήμερη επίσκεψή τους οι καθηγητές συναντήθηκαν με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Ισραήλ, Σπύρο Λαμπρίδη και τον Πρόξενο της Ελλάδας στο Ισραήλ, Βασίλη Κοΐνη. Ο τελευταίος τους συνόδευσε στην επίσκεψή τους στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, το πρωί της 6ης Νοεμβρίου. Εκεί τους υποδέχθηκε ο Πατριάρχης των Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ’, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του εκκλησιαστικού θεσμού στην ευρύτερη περιοχή και στην ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ και του ανεξίτηλου θρησκευτικού χαρακτήρα της.

Ο σκοπός της επταήμερης επίσκεψης των καθηγητών ήταν να γνωρίσουν το σύστημα της ανώτατης εκπαίδευσης στο Ισραήλ και, ιδιαίτερα, τον ερευνητικό του τομέα, ώστε να βρεθούν τρόποι συνεργασίας των δύο χωρών στον εκπαιδευτικό και ερευνητικό τομέα, στην επιχειρηματικότητα, στη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων  και στην εύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση της έρευνας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, επισκέφθηκαν οκτώ διαφορετικά ιδρύματα: το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ, το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, το Διεπιστημονικό Κέντρο Herzliya, το Γραφείο του Επικεφαλής Επιστήμονα, το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν στη Νεγκέβ και την τεχνολογική εταιρεία Mobileye.

Μετά το τέλος του ταξιδιού τους, στις 9 Νοεμβρίου, οι καθηγητές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ευχαρίστησαν την πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν-Άμπα, «και όλους όσους έκαναν δυνατή και επιτυχή αυτή την αποστολή» και στην οποία παρέθεσαν τα βασικότερα σημεία της επίσκεψής τους και τα συμπεράσματά τους για την ενδυνάμωση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο. Επεσήμαναν ότι πέρα από τις ομοιότητες στην ιστορική εικόνα των δύο λαών, δηλαδή, τη σχέση τους με τις έννοιες του έθνους και της παράδοσης, και την ταύτιση της ανώτατης εκπαίδευσης με την πρόοδο, τα δύο κράτη παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στο εκπαιδευτικό σύστημα. «Οι ακαδημαϊκοί θεσμοί στο Ισραήλ είναι πιο αυτόνομοι στις αποφάσεις που λαμβάνουν και είναι πιο μπροστά από τους αντίστοιχους ελληνικούς στη συνεργασία με το κράτος, στον εντοπισμό και την επίλυση τοπικών προβλημάτων και στη λήψη χρηματοδότησης από την εβραϊκή διασπορά», έγραψαν.

Πέρα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και την ανταλλαγή φοιτητών μέσω Erasmus, καθώς και μια διμερή συνεργασία χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων, η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένει «περιστασιακή». Οι καθηγητές πρότειναν να δημιουργηθεί ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα που θα στηρίζει έναν μεγάλο αριθμό έργων μικρού προϋπολογισμού, καθώς και να συσταθούν κοινά εργαστήρια σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος (π.χ. νανοτεχνολογία, φυσικό αέριο, γεωργία, ιατρική έρευνα, περιβαλλοντολογικές επιστήμες κ.λπ.). Συνέστησαν, επίσης, να πολλαπλασιαστούν οι επισκέψεις σε ιδρύματα ή σε εργαστήρια και να πραγματοποιούνται ανταλλαγές φοιτητών ανάμεσα σε παρόμοια εργαστήρια.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.