fort_0Προβληματισμό δημιουργεί η πρωτοβουλία των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να διατάξουν τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη δημοσκόπηση της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς σε σχέση με τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Όπως είναι ευρέως γνωστό, η δημοσκόπηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση ενός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, καθώς τα αποτελέσματά της δεν το ευνοούσαν. Ο αρχηγός μάλιστα του εν λόγω κόμματος χρησιμοποίησε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τη διεξαγωγή της δημοσκόπησης αυτής, φθάνοντας στο σημείο να μιλήσει για εκτέλεση εντολών και για απάτη.

Το γεγονός ότι η Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε κατόπιν των γεγονότων αυτών, δημιουργεί δυστυχώς την εντύπωση ότι αποτελεί απόρροια πολιτικής παρέμβασης. Σε πρόσφατο κείμενο τους 90 πανεπιστημιακοί και ερευνητές διαμαρτύρονται για τη στάση αυτή των Πρυτανικών Αρχών, δεδομένου ότι της σχετικής μονάδας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προΐσταται πανεπιστημιακός, καθηγητής του Ιδρύματος, και η δραστηριότητά της αποτελεί μέρος ερευνητικού έργου. Όπως μάλιστα αναφέρουν η διεξαγωγή της εν λόγω Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης προσβάλλει την ελευθερία της ακαδημαϊκής έκφρασης και θίγει την επιστημονική ακεραιότητα και αμεροληψία των εμπλεκομένων.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Για ποιους λόγους διατάχθηκε η διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τις εκτιμήσεις της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς σε σχέση με τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές;

2) Αποτελεί η εντολή διεξαγωγής Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τις εκτιμήσεις της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς σε σχέση με τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ελευθερία της ακαδημαϊκής έκφρασης και στην αντικειμενικότητα του επιστημονικού έργου; Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να αποκατασταθεί η ακαδημαϊκή τάξη;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης

Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.