7540Το Λαογραφικό Mουσείο και Aρχείο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ιδρύθηκε με το προεδρικό Διάταγμα αριθμ. 89, αριθμ. φύλου 30/3-12-1977, οι βάσεις ωστόσο για την οργάνωσή του τέθηκαν το 1965 από τον πρώτο καθηγητή της έδρας της Λαογραφίας, τον Λουκάτο Δημήτριο. Το Μουσείο υπάγεται στον Τομέα Λαογραφίας του Tμήματος Iστορίας – Aρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και λειτουργεί ως χώρος υποστήριξης της πανεπιστημιακής διδασκαλίας και έρευνας. Παράλληλα επιχειρεί άνοιγμα και προς την τοπική κοινωνία, πραγματοποιώντας ευρύτερες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις.. Προς αυτήν την κατεύθυνση ανακοινώνεται ότι το Μουσείο είναι πλέον ανοιχτό στο ευρύ κοινό και κυρίως στους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μεταξύ των πρώτων ανοιχτών δράσεών του είναι η πραγματοποίηση, από τον Ιανουάριο του 2016, εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα «Οι έννοιες της «Συλλογής» και του «Συλλέκτη/δωρητή» και η σημασία τους στη διάσωση του λαϊκού υλικού πολιτισμού». Το πρόγραμμα εκπονείται σε συνεργασία με το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (¨Εσθερ Σολομών, επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας).

Το Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη, στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής απέναντι από το αμφιθέατρο Σωτ. Δάκαρη. Στεγάζεται σε χώρο διακοσίων περίπου τετραγωνικών μέτρων, όπου εκτίθενται οι μουσειακές συλλογές του και πραγματοποιείται η υποστήριξη του διδακτικού και ερευνητικού έργου. Για τη διευκόλυνση αυτού του έργου και για την άμεση διάχυση, στο ευρύτερο κοινό των δεδομένων που υπάρχουν στο Λαογραφικό Μουσείο έχει πραγματοποιηθεί από το 2003, έντυπη και ηλεκτρονική τεκμηρίωση και καταχώρηση όλου του υλικού σε ειδικά σχεδιασμένη βάση δεδομένων. Περισσότερα υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Μουσείου http://folklore-museum.uoi.gr

Επισκέψεις ατομικές ή ομαδικές: Τρίτη και Πέμπτη 10 – 14

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.