AristotelisΓράφει η Φερενίκη Κανταρτζή

Με αφορμή την ημέρα αυτή θέλω να ειπωθούν δυο λόγια ελληνικά για τη φιλοσοφία. Η Φιλοσοφία δεν είναι δα μια έννοια τόσο πολύπλοκη. Είναι απλά η διαδικασία της εύρευσης της αλήθειας και της αυθεντικότητας. Βεβαίως μιλώ για την πρακτική της φιλοσοφίας δηλαδή την εφαρμογή των ήδη υπάρχων φιλοσοφικών κειμένων και όχι την ακαδημαική φιλοσοφία η οπόια προκαλεί τα όρια της ανθρώπινης σκέψης.

Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τις μεγάλες φιλοσοφικές ερωτήσεις περίπου στα 600πχ, όσον αφορά τον άνθρωπο αλλά και το κόσμο που ζει. Με την πολυπλοκότητα της ζωής σήμερα και τα φαινόμενα ‘κρίσης’ που αντιμετωπίζουμε, η ανάγκη για φιλοσοφική σκέψη αλλά και την εφαρμογή των φιλοσοφικών σκέψων των προγόνων μας είναι τώρα μεγαλύτερη απο ποτέ. ‘Οσο πιο δύσκολη η εποχή, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για φιλοσοφική σκέψη.

Οι Έλληνες πανταχού πρέπει να αντιληφθούν οτι η κρίση αξιών που αντιμετωπίζουμε είναι η προειδοποίηση ότι έχουμε φύγει απο τον σκοπό μας, απο τις αξίες και τα ιδανικά μας και θα πρέπει να ξανα γυρίσουμε στις ρίζες μας – και με αυτό εννοώ την ελληνικότητα μας, να ξανα προσδιορίσουμε απο την αρχή τι σημαίνει να είναι κανείς Έλληνας.

Τη διαδικασία αυτή θα βοηθήσει η φιλοσοφία και αυτός είναι ακριβώς ο σκοπός της διαδικτυακής πλατφόρμας που χτίζουμε για προσωπική εξέλιξη.

Πεποίθηση μου βαθεία είναι οτι θα πρέπει να αφυπνήσουμε τη φιλοσοφία στην καρδιά του Έλληνα – γιατί ζει εκέι – ακόμα κι αν έχει ατροφήσει. Η φιλοσοφία μπορεί να παίξει ρόλο καθοριστικό στην αναβάθμiση της εικόνας μας στο εξωτερικό και αυτός είναι ένας ρόλος που έχουμε αναλάβει.

Μόνο έτσι γυρνώντας στις ρίζες μας θα καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε ξανά και να βαδίσουμε με ψηλά το κεφάλι πρώτα απο όλα περήφανοι που έιμαστε Έλληνες.

Φερενίκη Κανταρτζή

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.