ekpaΜε βάση τη συνεχιζόμενη προσπάθειά μας να αναλύσουμε πρόσφατα δεδομένα που αφορούν τις κατατάξεις των Ελληνικών ΑΕΙ, παρατηρούμε μεγάλο αριθμό μεθοδολογιών, φορέων, αλγορίθμων και κριτηρίων βάσει των οποίων προκύπτουν διεθνείς λίστες κατάταξης Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Ένας από τους φορείς που αξιολογούν τα Ιδρύματα είναι και ο εκδοτικός οίκος «U.S. News & World Report» των Η.Π.Α. ο οποίος, από το σύνολο των, περίπου, 18.000 Πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, αξιολογεί τα καλύτερα 750 Πανεπιστήμια, τόσο από τις Η.Π.Α. όσο και από 57 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Με βάση αυτή τη μεθοδολογία, αρχικά, δημιουργείται μια «δεξαμενή» 1.000 Πανεπιστημίων από δεδομένα που παρέχονται από το “Thomson Reuters InCitesTM” και τελικά αξιολογούνται και επιλέγονται τα 750 καλύτερα ιδρύματα. Από τα αρχικά ιδρύματα που επιλέγονται τα 200 προέρχονται από την αξιολόγηση της “Thomson Reuters’ global reputation survey” και άλλα 200 ιδρύματα προστίθενται με βάση τον αριθμό των δημοσιεύσεων της τελευταίας 5-ετίας.

Το «U.S. News & World Report» αξιολογεί τα 750 καλύτερα Ιδρύματα χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα 12 διαφορετικών κριτηρίων:

  1. Global research reputation (12.5%)
  2. Regional research reputation (12.5%)
  3. Publications (10%)
  4. Books (2.5%)
  5. Conferences (2.5%)
  6. Normalized citation impact (10%)
  7. Total citations (7.5%)
  8. Number of publications that are among the 10 percent most cited (12.5%)
  9. Percentage of total publications that are among the 10 percent most cited (10%)
  10. International collaboration (10%)
  11. Number of Ph.D.s awarded (5%)
  12. Number of Ph.D.s awarded per academic staff member (5%)

Περισσότερες λεπτομέρειες:
http://www.usnews.com/education/best-global-universities/articles/methodology

Από τα προσφάτως δημοσιευμένα στοιχεία του «U.S. News & World Report» προκύπτει για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ότι κατέχει παγκοσμίως τη θέση 292 (http://www.usnews.com/education/best-global-universities/rankings?page=30), ενώ καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των Ελληνικών ΑΕΙ. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το ΕΚΠΑ κατέχει τη θέση 126 από τα 332 Πανεπιστήμια που συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΚΠΑ έχει υπερκεράσει στην κατάταξη Πανεπιστήμια εγνωσμένου κύρους.

Στα επιμέρους κριτήρια που αξιολογήθηκαν, το Πανεπιστήμιό μας κατατάσσεται παγκοσμίως στη:

  • θέση 164 όσον αφορά τον αριθμό των δημοσιεύσεων,
  • θέση 184 στις συνολικές αναφορές (citations) στο δημοσιευμένο έργο,
  • θέση 196 στον αριθμό των δημοσιεύσεων που ανήκουν στο 10% των εργασιών με τις περισσότερες αναφορές παγκοσμίως.

Στα επιμέρους επιστημονικά πεδία το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται στις θέσεις:

  • 181 στο πεδίο της Ιατρικής,
  • 85 στο πεδίο της Φαρμακολογίας,
  • 176 στο πεδίο της Φυσικής,
  • 237 στο πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι με βάση την κατάταξη του Academic Ranking of World Universities (Shanghai), το Φυσικό Τμήμα κατατάσσεται στις θέσεις 101-151 το 2015, μια θέση την οποία διατηρεί σταθερά από το 2012 μέχρι σήμερα (εκ παραδρομής, σε προηγούμενο μήνυμα, δεν είχε αναφερθεί η θέση του Τμήματος Φυσικής στην κατάταξη του ARWU μετά το 2012).

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.