ekpaΜε πρωτοβουλία των Πρυτανικών Αρχών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ευρεία συνάντηση εργασίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας που έχουν ήδη προσφέρει ή/και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να προσφέρουν μέσα από το έργο τους κάθε είδους βοήθεια προς τους πρόσφυγες.

Ο Πρύτανης, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, και ο αρμόδιος Αναπληρωτής Πρύτανη Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, καθηγητής Γεώργιος Ζωγράφος, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ύπαρξης ειδικών προγραμμάτων δράσης-προσφοράς για τους χιλιάδες συνανθρώπους μας, οι οποίοι εξωθούνται από τη βία του πολέμου να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν ως πρόσφυγες στην Ευρώπη μια καλύτερη τύχη.

Με τη σημερινή πρωτοβουλία, η πανεπιστημιακή κοινότητα του Ε.Κ.Π.Α. συγκροτεί κεντρικά ένα δίκτυο αλληλεγγύης και προσφοράς για τους πρόσφυγες. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάσθηκαν δράσεις που υλοποιήθηκαν και υπάρχει πρόθεση να συνεχισθούν, καθώς και νέες δράσεις στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και, γενικότερα, της παρέμβασης στο τοπικό επίπεδο υποδοχής των προσφύγων.

Στον τομέα της υγείας παρουσιάσθηκαν οι ανεπτυγμένες ήδη δράσεις του Ε.Κ.Π.Α. στη Λέσβο με δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος, τα σεμινάρια εκπαίδευσης του υγειονομικού προσωπικού με στόχο την επίτευξη καλών πρακτικών στην υγειονομική περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών, η εμπειρία συμμετοχής του Ε.Κ.Π.Α. στο πρόγραμμα “We Care” του Ιδρύματος «Μαρ. Βαρδινογιάννη», που παρείχε παιδιατρική φροντίδα και εμβολιασμούς σε βρέφη και παιδιά μεταναστών, και η προσφορά της οργάνωσης πανεπιστημιακών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ», με σκοπό τη φροντίδα για όσους έχουν ανάγκη.

Επίσης, στον τομέα της υγείας παρουσιάσθηκαν ζητήματα αντιμετώπισης λοιμωδών νοσημάτων και η δράση του ειδικού ιατρείου Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής του Ε.Κ.Π.Α., καθώς και ο ρόλος των ειδικών ψυχικής υγείας στην προσφυγική κρίση. Ακόμα, παρουσιάσθηκε ειδική μελέτη διερεύνησης, καταγραφής και ανάλυσης των ανισοτήτων πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Τέλος, προτάθηκαν ενέργειες για την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και για την οργάνωση ιατρείου για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών οδοντικού πόνου, στο ίδιο πλαίσιο.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, παρουσιάσθηκαν δράσεις για τις γυναίκες πρόσφυγες, για την υποστήριξη των παιδιών των προσφύγων, για τη δημιουργική απασχόλησή τους (και με τη βοήθεια μουσικών δραστηριοτήτων), καθώς και για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Επίσης, προτάθηκαν ενέργειες για την καλύτερη προετοιμασία των τοπικών κοινωνιών για την ένταξη των προσφύγων.

Τέλος, σημαντικές ήταν οι προτάσεις για ανάληψη δράσης, σε επιμέρους εστίες του προβλήματος, από τις Σχολές του Ε.Κ.Π.Α. Ακόμα, αναπτύχθηκαν σημαντικές πτυχές του προσφυγικού ζητήματος στις σύγχρονες Ευρωμεσογειακές και Ευρωτουρκικές σχέσεις, θέματα του επιχειρησιακού σχεδιασμού και των παρεμβάσεων που απαιτούνται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και η αναγκαιότητα έρευνας και παροχής συμβουλών τεχνολογικής πολιτικής για το προσφυγικό ζήτημα.

Στη συνάντηση εργασίας εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων συμμετείχε ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Λ. Παπαγιαννάκης, αναπτύσσοντας τις δράσεις και τις συνεργασίες του Δήμου Αθηναίων για τους πρόσφυγες.

Αυτή η συνάντηση εργασίας αποτελεί την απαρχή της συνδυαστικής προσπάθειας της πανεπιστημιακής κοινότητας να ανταποκριθεί σε ένα κοινωνικό ζήτημα που χρειάζεται υλοποιήσιμες προτάσεις από όλους μας. Το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Προσφοράς του Ε.Κ.Π.Α. για τους πρόσφυγες είναι μια συντονισμένη δράση-πρωτοβουλία στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου του Ιδρύματός μας, παράλληλα και σε άμεση σχέση με το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.