to potamiΟ υπεύθυνος Παιδείας και βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς, ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αποκαλεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως «νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα», αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα νομοσχέδιο με λίγα απαιτούμενα, αρκετά καθυστερούμενα και πολλά αμφισβητούμενα.

Εστιάζοντας στα ζητήματα της Παιδείας, αναφέρθηκε στο προχθεσινό γεγονός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Νομική Σχολή και στη Σχολή Θετικών Επιστημών, όπου οι εξωτερικοί αξιολογητές –Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού – έγιναν «δεκτοί» με φρούτα και λαχανικά από φοιτητές που αντιδρούν στον «δαίμονα» της αξιολόγησης. Τόνισε ότι το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή καταδίκασε το συμβάν, καθώς τέτοια περιστατικά ξεφτιλίζουν την εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων και πως τα ελληνικά πανεπιστήμια δε μπορεί να είναι φέουδα οργανωμένων μειοψηφιών. Μάλιστα απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο στην Ολομέλεια, Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη, είπε: «Δεν ξέρω αν έκανε το ίδιο και το Υπουργείο Παιδείας, πάντως δεν υπάρχει τίποτε στην ιστοσελίδα του».

Στη συνέχεια ο βουλευτής του Ποταμιού εξέφρασε τη θετική στάση για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2012/27/ΕΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, επισημαίνοντας ότι για τα ζητήματα της ενέργειας απαιτείται να αφιερώνεται περισσότερος πολιτικός χρόνος. Ο κ. Μαυρωτάς εξέφρασε και την απορία για ποιον λόγο ιδρύεται ακόμη ένας δημόσιος φορέας, όπως το Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης, εφόσον υπάρχει ήδη το Πράσινο Ταμείο.

Επανερχόμενος στα θέματα Παιδείας που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, επικρότησε το μέτρο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των διακριθέντων μαθητών σε μαθητικές ολυμπιάδες.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 42 και τη συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, σημείωσε ότι είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν περισσότεροι βαθμοί ελευθερίας στο ρουσφετολογικό, κομματικό σύστημα. Όπως είπε, προφανώς και αυτό δεν ήταν προαπαιτούμενο, αλλά: «ήταν απλά απαιτούμενο στο σχέδιό σας να αλώσετε τη διοίκηση της εκπαίδευσης», έτσι ώστε οι διορισμένοι περιφερειακοί διευθυντές του συστήματος, 11 ΣΥΡΙΖΑ – 2 ΑΝΕΛ να διαλέγουν αυθαίρετα τα μέλη των συμβουλίων. Μάλιστα αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το Ποτάμι για την αξιοκρατική και αντικειμενική επιλογή των μελών των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, λέγοντας: «Ελπίζουμε να γίνει δεκτή για να μας διαψεύσετε όταν λέμε ότι ενδιαφέρεστε μόνο για την κομματικοποίηση τους κράτους».
Σχετικά με το άρθρο 43 και τον Οργανισμό του Υπουργείου Παιδείας, επανέλαβε ότι ούτε αυτό ήταν προαπαιτούμενο, απλά ήταν απαιτούμενο από τους στενούς δεσμούς του ΣΥΡΙΖΑ με το πελατειακό κράτος.

Ο βουλευτής του Ποταμιού σημείωσε ότι το μοναδικό προαπαιτούμενο από την συμφωνία για την Παιδεία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ήταν η ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος της διαβούλευσης για τη διασύνδεση Έρευνας και Εκπαίδευσης, αλλά όπως σχολίασε δεν έχει γίνει κάτι για αυτό από του Υπουργείο.

Αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο άρθρο 52 για τις μικρές ζυθοποιίες και την ενδοκυβερνητική διαφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, είπε χαρακτηριστικά: «Διακρίνω εδώ ένα μικρό κάταγμα στο δεξί χέρι της κυβέρνησης». Ταυτόχρονα αναρωτήθηκε γιατί επιλέχθηκε αυτό το συγκεκριμένο μέτρο από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, και ότι πρέπει να δοθεί μια εξήγηση από τους Υπουργούς της κυβέρνησης.

Ο κ. Μαυρωτάς μίλησε και για την 2η τροπολογία του Ποταμιού προκειμένου να λήξει το σήριαλ του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τονίζοντας ότι το Ποτάμι ανέλαβε επιπλέον και την ευθύνη να προτείνει τρία συγκεκριμένα ισοδύναμα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, σχολίασε ότι είναι στο χέρι της κυβέρνησης να ακούσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, δυστυχώς όμως όπως είπε ο βουλευτής του Ποταμιού: «από την εμπειρία μας το τελευταίο 9μηνο, δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι ξέρετε τον δρόμο…».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.