aithousaΤου Σπύρου Δημητρέλη

Τη συμφωνία με την τρόικα για το οριστικό ξήλωμα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Μετά από περισσότερους από δυο μήνες αναζήτησης ισοδύναμων προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ή να εφαρμοστεί σε μια πιο… light εκδοχή (μειωμένοι συντελεστές για φροντιστήρια και ΙΕΚ), το οικονομικό επιτελείο βρήκε τελικά το ισοδύναμο τα οποίο έγινε και αποδεκτό από την τρόικα. Πρόκειται για την επιβολή ειδικού τέλους 5 λεπτών του ευρώ στο τυχερό παιχνίδι ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ. Με την αύξηση, η τιμή της στήλης πρόκειται να αυξηθεί από τα 50 στα 55 λεπτά και να φέρει τελικά στα κρατικά ταμεία πρόσθετα φορολογικά έσοδα τα οποία ανέρχονται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Με δεδομένη αυτή την εκτίμηση για την εισπρακτική απόδοση του μέτρου της επιβολής τέλους στο ΚΙΝΟ, στο οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να αναζητηθούν πρόσθετα ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην εφαρμοστεί τελικά ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους δεν θα αντιμετωπίσει και νομικά ζητήματα.

Εκτός από την εύρεση του ισοδύναμου για το ξήλωμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το ΥΠΟΙΚ προχώρησε χθες και στην κατάθεση τροπολογίας στην Βουλή με την οποία παρατείνεται η έναρξη εφαρμογής του μέτρου έως τις 16 Νοεμβρίου με παράλληλη διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν από ορισμένες εφορίες σε επιχειρήσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης που δεν είχαν προχωρήσει σε δήλωση ένταξής τους σε καθεστώς ΦΠΑ.

Σήμερα, εκτός από το ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, πρόκειται να ανακοινωθούν και οι τελικές αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ για τα φετινά τέλη κυκλοφορίας καθώς και για τις αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Πηγή:www.capital.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.