filisΓια τα προβλήματα που δημιουργούν στα δημόσια σχολεία τα κενά και οι ελλείψεις, τις αλλαγές που προωθούνται στο εξεταστικό σύστημα, αλλά και το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευσης μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε «Στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας ούτε η άρση του μέτρου και συμπλήρωσε: «Θα συζητήσουμε ξανά και με την Κομισιόν ήδη καταλήγουμε σε ορισμένα ισοδύναμα. Προσπαθούμε να μην πάμε στην εύκολη λύση και να επιβάλουμε οριζόντια φορολογία. Η κυβέρνηση με ευαισθησία αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τον ΦΠΑ 23%. Δεν είναι μόνο ο κοινωνικός αντίκτυπος. Είναι και κάτι περισσότερο. Είναι και ένα μέτρο που δεν αποδίδει αυτά που και η τρόικα είχε υπολογίσει ότι θα αποδώσει».

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της ΟΕΦΕ Γ. Βαφειαδάκη που παρίστατο στην εκπομπή σχετικά με την παραοικονομία των ιδιαίτερων μαθημάτων σημείωσε: «Δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε ένα φοιτητή της φιλοσοφικής σχολής να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα και να βγάζει χαρτζιλίκι». Διευκρίνισε ωστόσο ότι για έναν καθηγητή δημοσίου αυτό είναι παράπτωμα και άπτεται στην φορολογική συνείδηση.

Αναφορικά με τα κενά στα σχολεία, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι φέτος πήραμε τα μέτρα μας και θα προσλάβουμε 22.261 αναπληρωτές.Επεσήμανε δε ότι «είμαστε και εμείς με τους γονείς, τους μαθητές και τους δασκάλους που επισημαίνουν το πρόβλημα των κενών στα σχολεία. Είναι πρόβλημα που δυστυχώς σφραγίζει την αρχή των σχολικών ετών τα τελευταία δέκα χρόνια. Θελήσαμε να δώσουμε μια προσωρινή λύση στο θέμα αυτό. Δεσμευόμαστε ότι ανάλογα με την εξέλιξη των δημοσιονομικών θα προχωρήσουμε σε διορισμούς. Γιατί πιστεύουμε ότι ένα σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει με μία ευκαιριακή σχέση δασκάλου – μαθητή».

Τέλος, ο κ. Φίλης προανήγγειλε αλλαγή του εξεταστικού συστήματος: «Μελετάμε αλλαγή του συστήματος των εξετάσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.