OIELEΈχουμε φθάσει στην Ώρα Μηδέν για την ιδιωτική εκπαίδευση. Η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον μιας απόφασης που επηρεάζει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, γονείς, μαθητές και εργαζόμενους. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να ληφθεί οριστική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με ένα φόρο που επεβλήθη επιπόλαια, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να έχει γίνει μελέτη των οικονομικών στοιχείων.

Η ανακοίνωση για κλιμακωτό ΦΠΑ (που ακόμη δεν έχει περάσει νομοθετικά) όξυνε τις αντιδράσεις, καθώς φορολογείται βαρύτερα η δομή ιδιωτικής εκπαίδευσης που κατά το Σύνταγμα παρέχει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, που εκδίδει ισότιμους προς το δημόσιο τίτλους σπουδών. Ταυτόχρονα εξακολουθεί να ισχύει ΦΠΑ για δομές όπου προσφεύγουν τα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα (φροντιστήρια δευτεροβάθμιας, κέντρα ξένων γλωσσών), ενώ δυστυχώς φορολογούνται ακόμη και τα ιδιωτικά ΙΕΚ όπου φοιτούν νέοι, οι οποίοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν τις αυξήσεις στα δίδακτρα με τους πενιχρούς μισθούς τους.

Όπως αποδείχθηκε και από τα στοιχεία της έρευνας του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας βρίσκεται σε αναβρασμό για ένα χρηματικό ποσό πολύ κατώτερο από τις προσδοκίες του κυβερνητικού επιτελείου. Είναι, επομένως, ώρα η κυβέρνηση να δείξει τόλμη και συνέπεια λόγων και έργων και να εξαγγείλει την απαλλαγή των υπηρεσιών εκπαίδευσης από την επιβολή ΦΠΑ. Άλλωστε, ο υποβιβασμός του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης σε εμπορεύσιμο προϊόν δεν είναι δυνατόν να αποτελεί πολιτική απόφαση μιας προοδευτικής, αριστερής κυβέρνησης.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.