filisΗ απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία είναι τελική, και με αυτή θα λειτουργήσει η αγορά» τόνισε μιλώντας στην “Πρώτη Γραμμή” στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Χαρακτήρισε δε «πενταροδεκάρες» την επιβάρυνση με 6% και 13% της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Για τον ΦΠΑ 6% εξήγησε ότι τα φροντιστήρια πάσης φύσεως, τα ΙΕΚ, καλύπτουν άλλες ανάγκες οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση, το 6% είναι συμβολικού τύπου φορολόγηση που έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, και δεν θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση.

Όσον αφορά το 0% σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, παραδέχθηκε ότι «εδώ η Πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και γι’ αυτό δεν επιβάλλεται φόρος.

«Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» υπογράμμισε για το 13% εξηγώντας ότι τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος. «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, «υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο, εκεί θα κριθούμε, και όχι στις πενταροδεκάρες του 5% ή του 13%». «Πρόκειται για αποφάσεις που διορθώνουν μια κοινωνική αδικία και μας φέρνουν πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα… Από τον Αύγουστο και μετά υπήρχε το 23% (στην ιδιωτική εκπαίδευση) είχε θεσμοθετηθεί, έχουμε υποχρέωση να διορθώνουμε την πολιτική, να λειαίνουμε τις κοινωνικές αδικίες» δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

«Το μέτρο δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία λόγω των συγκυριών, η φορολόγηση του κρέατος θα είχε άλλες συνέπειες. Στο ερώτημα αν το μέτρο το επέβαλλαν οι δανειστές, ο κ.Φίλης είπε “η διαπραγμάτευση έχει στοιχείο επιβολής και συμφωνίας…Πιστεύω ότι θα δεχθούν το μέτρο οι δανειστές».

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.