fort_0Ερώτηση προς τον
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
κύριο Νίκο Φίλη

Θέμα: Συμμετοχή αποφοίτων Λυκείου παλαιότερων ετών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2015

Mε το Ν. 4327/2015, «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», που προτάθηκε και ψηφίσθηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μεταβλήθηκε για μία ακόμη φορά το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται κυρίως για το άρθρο 3 του Ν. 4327/2015, που επιχειρεί αποσπασματικές αλλαγές με επιφανειακό τρόπο, δεδομένου ότι δεν υπήρξε εκτενής μελέτη και διαβούλευση κατά τη διαδικασία υιοθέτησής του, και θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά φέτος. Σε σχέση με τη συμμετοχή στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις των αποφοίτων Λυκείου παλαιοτέρων ετών, με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, αυτοί δικαιούνται να εξετασθούν μόνο με το παλαιό σύστημα εισαγωγής σύμφωνα με το άρθρο 58 παρ. 9 του Ν. 4310/2014, «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις».
Με το άρθρο 58 του πολυνομοσχεδίου Μπαλτά, το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, αλλά δεν έγινε νόμος του κράτους, προβλέφθηκε η δυνατότητα για τους αποφοίτους Λυκείου παλαιοτέρων ετών να συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις όχι μόνο με το παλαιό σύστημα εισαγωγής, αλλά εναλλακτικά και με το νέο σύστημα εισαγωγής του Ν. 4327/2015. Ακολούθησαν μάλιστα δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κύριου Δημήτρη Χασάπη που επιβεβαίωνε την πρόθεση του Υπουργείου να κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή. Σε αντίθεση με αυτά όμως, δυστυχώς, μέχρι σήμερα η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει καταστήσει σαφές εάν οι απόφοιτοι Λυκείου παλαιοτέρων ετών δικαιούνται να εξετασθούν μόνο με το παλαιό σύστημα εισαγωγής ή εναλλακτικά και με το νέο σύστημα εισαγωγής του Ν. 4327/2015. Σημειώνεται ότι πολλοί από αυτούς, βασιζόμενοι στα προαναφερθέντα, έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία τους σύμφωνα με το νέο σύστημα εισαγωγής του Ν. 4327/2015. Η αβεβαιότητα που διακατέχει τους υποψηφίους δημιουργεί σε αυτούς και στις οικογένειές τους σημαντική ανησυχία και διαταράσσει σημαντικά την προσπάθεια προετοιμασίας τους.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να προβεί σε άμεση διευκρίνιση ως προς το ανωτέρω ζήτημα απαντώντας στο ακόλουθο ερώτημα:

– Οι απόφοιτοι Λυκείου παλαιοτέρων ετών θα δικαιούνται να συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις υποχρεωτικά μόνο με το παλαιό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υποχρεωτικά μόνο με το νέο σύστημα εισαγωγής του Ν. 4327/2015 ή και με τα δύο κατ’ επιλογή τους;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης
Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.