post_0597_1171«Πρόσκληση συμμετοχής εκπαιδευτικών στο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας σχολείων Δ.Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου με τίτλο: Ενοχλώντας τις λέξεις, σχολ. έτος 2015-2016 – συνάντηση ενημέρωσης (16-10-2015, ώρα 17:00, Πολύκεντρο Νεολαίας)»

Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου, προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας σχολείων Δ.Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου με τίτλο: Ενοχλώντας τις λέξεις, σχολ. έτος 2015-2016» να παρευρεθούν στην συνάντηση ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 17:00, στο Πολύκεντρο Νεολαίας Δ. Ηρακλείου (ισόγειο Δημοτικού Μεγάρου Ανδρόγεω). To συγκεκριμένο Δίκτυο συστήθηκε το σχολ. έτος 2014-2015 στο πλαίσιο της ΣΕΠΕΔ που ορίζει ότι «με ευθύνη του Υπεύθυνου Πολιτιστικών Θεμάτων ή Σχολικών Δραστηριοτήτων και ύστερα από έγκριση της Διεύθυνσης ΣΕΠΕΔ είναι δυνατή η συγκρότηση τοπικών δικτύων πολιτιστικών προγραμμάτων» και στο πλαίσιο της υλοποίησης των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων με θεματικό άξονα «Λογοτεχνικό εργαστήριο, δημιουργική γραφή, καθώς και Προγράμματα προώθησης της ανάγνωσης» (Εγκύκλιος 167127/Γ7/15-10-2014 και Έγκριση του Δικτύου από το ΥΠΑΙΘ με Αρ. Πρωτ. 192752/Δ2/27-11-2014).

Το σχολικό έτος 2014-2015 στο Δίκτυο Ενοχλώντας τις λέξεις συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από έντεκα (11) σχολεία του νομού, με μαθητές από δέκα επτά (17) σχολεία να λαμβάνουν μέρος στο «Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για Μαθητές Γ/σιων & Λυκείων Δ.Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου», σε συνεργασία με το Δ. Ηρακλείου (Iανουάριος-Απρίλιος 2015). Επίσης, τον Απρίλιο 2015, σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, τα μέλη του Δικτύου είχαν ανοικτή συνάντηση-συζήτηση με την συγγραφέα Νίκη Τρουλλινού για τους τρόπους ανάδειξης της δημιουργικής γραφής στο σχολικό περιβάλλον.

Οι γενικοί στόχοι και προτεινόμενες δράσεις του Δικτύου Ενοχλώντας τις λέξεις για το σχολ. έτος 2015-2016 είναι:

  1. Η κατασκευή του λογότυπου του Δικτύου Ενοχλώντας τις λέξεις από μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων.
  2. Η γνωριμία των μαθητών με διάφορες μορφές και είδη λογοτεχνικών κειμένων, έντυπων και ηλεκτρονικών (επιστολές, μαρτυρίες, ημερολόγια, συνεντεύξεις, άρθρα, κ.ά)
  3. Η αποτύπωση ιδεών, σκέψεων και συναισθημάτων των μαθητών «στο χαρτί» ή στην «οθόνη» (γνωριμία με το «σύμπαν» ενός λογοτεχνικού έργου, «φανταστείτε το εργαστήρι του συγγραφέα», «πως γεννιέται ένα βιβλίο: από τη σύλληψη έως την έκδοσή του», επαγγέλματα που αφορούν στο βιβλίο κ.ά).
  4. H παραγωγή πρωτότυπου λογοτεχνικού υλικού (μαθητική ποιητική συλλογή / μουσικά – εικαστικά παραμύθια / ιστορίες με ήρωες έργα τέχνης κ.ά.) με τη μορφή τεύχους ή e-book.
  5. Η ανάδειξη του χώρου της σχολικής βιβλιοθήκης και η συμμετοχή των μαθητών στον εμπλουτισμό και τη λειτουργία της. Γνωριμία και επίσκεψη στις βιβλιοθήκες του τόπου μου (είδη βιβλιοθηκών / τρόποι οργάνωσής τους / συλλογές).
  6. Η ιστορία της γραφής και το τυπογραφείο: φιλμ, τσίγκος, τύπωμα, επιλογή χαρτιού, εκτύπωση, βιβλιοδεσία.
  7. Η δημιουργία μαθητικών λεσχών ανάγνωσης και η γνωριμία των μαθητών με τη σύγχρονη τοπική / εθνική / διεθνή λογοτεχνική παραγωγή. Εκφραστική ανάγνωση. Πορτρέτα συγγραφέων μέσα από συνεντεύξεις (τους), ντοκιμαντέρ, διαλέξεις, ειδικά αφιερώματα κ.ά.
  8. Η σύνδεση του βιβλίου με άλλες μορφές τέχνης (εικονογράφηση / δραματοποίηση / μελοποίηση / βιντεοσκόπηση των μαθητικών αφηγημάτων).
  9. Η λογοτεχνία και η μετάφραση (σύντομα αφηγήματα ή ποιήματα του τόπου μου που θα θέλαμε να γνωρίσουν μαθητές άλλων χωρών / μαθητές του σχολείου μου με διαφορετικές χώρες καταγωγής μεταφράζουν στα ελληνικά αφηγήματα του τόπου τους).
  10. Ψηφιακή αφήγηση και fanfiction (νέες μορφές αφήγησης).
  11. Η γνωριμία, σύνδεση και συνεργασία των μελών του Δικτύου με άλλους πολιτισμικούς / εκπαιδευτικούς οργανισμούς, με κοινωνικούς / εθελοντικούς φορείς και ΜΚΟ.
  12. Η διάχυση των παραπάνω δράσεων στην εκπαιδευτική και όχι μόνο κοινότητα (λογοτεχνικοί διαγωνισμοί / βιβλιο-παρουσιάσεις σε κοινοτικούς χώρους κ.ά).

Για την καλύτερη οργάνωση της συνάντησης παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να στείλουν όνομα / ειδικότητα / σχολείο / κινητό / e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 2810-333778 και 6971899843 (Αγγελική Ζαχαράτου).

Παρακαλούνται οι κκ. Διευθυντές για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών των σχολείων τους.

Η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων                         Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου

                                    

                        

  

 

               Αγγελική Ζαχαράτου                                                             Σταύρος Καλουδάκης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.