evaluation1114Σήμερα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις. Η σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία αναδεικνύει τη σημασία της εκπαίδευσης ως καταλύτη για την οικονομική μεγέθυνση. Αντιμετωπίζουμε, επίσης, τις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού και ο κοινωνικός αποκλεισμός εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή πρόκληση για όλες τις χώρες μας. Πρέπει ακόμα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των 80 εκατομμυρίων ενηλίκων με χαμηλή ειδίκευση, των οποίων το μέλλον φαίνεται ολοένα και πιο περιορισμένο σε μια Ευρώπη που θα επικεντρώνεται σε θέσεις εργασίας με ένταση γνώσης.

H υφιστάμενη κατάσταση στη χώρα μας με τα συσσωρευμένα προβλήματα της ανεργίας, της μαζικής μετανάστευσης από τρίτες χώρες, της αύξηση ς του ρατσισμού και της εγκληματικότητας, απειλούν σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική συνοχή.

Η εκπαίδευση και η κατάρτιση σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην προσέγγιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στην αμοιβαία κατανόηση και τελικά στην άμβλυνση των κοινωνικών αντιθέσεων.

Η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση ενηλίκων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη καλύτερων δεξιοτήτων και ικανοτήτων, οι οποίες συμβάλλουν στην απασχολησιμότητα και στη συνολική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και των κρατών μελών της. Αλλά γνωρίζουμε, επίσης, ότι η μάθηση φέρνει εξίσου σημαντικά οφέλη για την κοινωνική ένταξη των ενηλίκων και την προσωπική ολοκλήρωση τους. Η συμμετοχή στη μάθηση βοηθά τους ανθρώπους να εξασφαλίσουν έναν εποικοδομητικό και ενεργό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες τους και στην κοινωνία γενικότερα. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κόστους για την υγεία και στη μείωση της εγκληματικότητας, για παράδειγμα, ενώ βοηθώντας, παράλληλα, στη μείωση της φτώχειας. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τη σημασία της μάθησης για την προσωπική ανάπτυξη και την ευημερία

Πηγή Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Εκπαίδευση και Κατάρτιση Ενηλίκων

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα www.aie.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.