ekpaΜε χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλάζει τη διαδικασία εκλογής των πρυτανικών αρχών και ουσιαστικά καταργεί τις αρμοδιότητες των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων. Η κατάργηση αυτή είναι απαράδεκτη, καθώς με αυτές τις αρμοδιότητες τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων διασφάλιζαν το διεθνές κύρος της εκλογής και την ανεξαρτησία της από κομματικές παρεμβάσεις. Εξάλλου, δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνουν οι αλλαγές αυτές με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αφού ούτε απρόβλεπτος ούτε επείγον χαρακτήρας συντρέχει γι’ αυτές. Οι πρυτανικές εκλογές έπρεπε να διενεργηθούν με το μέχρι χθες ισχύον πλαίσιο, το οποίο είχε υιοθετήσει ευρύτατη πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων.
Η μεταβολή αυτή βρίσκεται στα όρια της συνταγματικότητας, διότι αποτελεί παρέμβαση σε διαδικασίες που έχουν ήδη αρχίσει, όπως αυτή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Με τη συμπεριφορά αυτή ο Υπουργός Παιδείας κύριος Νίκος Φίλης δείχνει ότι δεν επιθυμεί κανένα διάλογο για την παιδεία.
Τέλος, καταδικάζουμε την πρόσφατη επίθεση στην καθηγήτρια κυρία Μαντζουράνη, μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΚΠΑ, καθώς και στην Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής κυρία Καραμαλέγκου, από μια ομάδα ατόμων που επιχειρούν να επιβάλουν τη βούλησή τους με την τρομοκρατία των μελών ΔΕΠ. Περιμένουμε ακόμη το Υπουργείο Παιδείας να μας πει αν καταδικάζει τις συμπεριφορές αυτές και ποια μέτρα θα λάβει για να μην επαναληφθούν.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.