stiloΤο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου διοργανώνει «Τρία (3) Επιμορφωτικά Σεμινάρια για τον Έντυπο Λόγο και το Μαθητικό Έντυπο με τίτλο: ΔΗΜΟΣΙΟ(Α)-ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ» σε συνεργασία με τη Ελένη Βακεθιανάκη, δημοσιογράφο, μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Ηπείρου Πελοποννήσου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και με τη στήριξη του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού. Τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια είναι ανοικτά σε όλους τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται τόσο για τους τρόπους και τις τεχνικές της δημοσιογραφικής γλώσσας, όσο και για τη διαδικασία προετοιμασίας και υλοποίησης ενός μαθητικού εντύπου, ώστε αυτό να αποτελεί ένα ενδιαφέρον υλικό που θα προβάλλει την εικόνα των εφήβων για τον κόσμο και τα γεγονότα που τους επηρεάζουν και θα «καταθέτει» τις δικές τους απόψεις για τα προβλήματα του καιρού τους.

Ειδικότερα, το πρώτο Σεμινάριο θα αφορά στη δεοντολογία και στα είδη του δημοσιογραφικού λόγου, αλλά και στο «Περιβάλλον μέσα από τον Τύπο», στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» (βλέπε σχετ. Εγκύκλιο με Αρ. Πρωτ.: 151990/Δ2/29-09-2015). Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 17:30-19:30, στην Αίθουσα Ελύτη του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, Μονής Αγκαράθου 9 (πίσω από τον Αγ. Δημήτριο). Για τα επόμενα δύο σεμινάρια θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση η οποία θα σταλεί στα σχολεία.

Στους συναδέλφους που θα παρακολουθήσουν και τα τρία Επιμορφωτικά Σεμινάρια θα δοθεί Βεβαίωση Συμμετοχής.

Ειδικότερα το Πρώτο Επιμορφωτικό Σεμινάριο θα αφορά σε:

  • Γέννηση του ελληνικού Τύπου
  • Είναι είδηση ότι ακούμε;
  • Δημοσιογραφικός λόγος – Δεοντολογία
  • Αξιοπιστία του Τύπου
  • Είδη ρεπορτάζ
  • Άρθρο / Σχόλιο / Γελοιογραφία / Χρονογράφημα
  • Ερευνώ και ανακαλύπτω
  • Έξι βασανιστικά ερωτήματα
  • Και τα σημεία στίξης…δημοσιογραφούν
  • Δομή εφημερίδας / ιεράρχηση θεμάτων
  • Μια φωτογραφία, μια ιστορία
  • Το Περιβάλλον μέσα από τον Τύπο

Βιογραφικό Σημείωμα Ελένης Βακεθιανάκη

Η Ελένη Βακεθιανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου και δραστηριοποιείται έως σήμερα. Σπούδασε δημοσιογραφία και έχει εργαστεί για είκοσι χρόνια σε τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως: Τηλεόραση «Creta Channel», ΕΡΑ Ηρακλείου, Περιοδικό «Βήματα στην Ανάπτυξη» του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Εφημερίδα «Η ΤΟΛΜΗ» (υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος), καθώς και ως ανταποκρίτρια της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Ηπείρου Πελοποννήσου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ). Γνωρίζει Αγγλικά, Γερμανικά και Ισπανικά. Είναι ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής Ομάδας των Δημοσιογράφων Ηρακλείου που δραστηριοποιείται από το 2008. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις βιβλίων, έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, έχει ασχοληθεί με τον συντονισμό και την παρουσίαση επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων και ποιητικών συλλογών.

Για την καλύτερη οργάνωση του Σεμιναρίου παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να στείλουν ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, σχολείο, κινητό και e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]. Δεν θα γίνει ανάρτηση ονομάτων, καθώς δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των συμμετεχόντων.

Παρακαλούνται οι κκ. Διευθυντές για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών των σχολείων τους και ειδικότερα όσων πρόκειται να ασχοληθούν με Μαθητικά Έντυπα στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων κατά το τρέχον σχολικό έτος.

Η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων                        

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου

                                    

                        

  

 

               Αγγελική Ζαχαράτου                                                             Σταύρος Καλουδάκης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.