Panepisthmio ATHINASΤο Εργαστήριο Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής διαμόρφωσε ένα φυλλάδιο με οδηγίες προς τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, οι οποίες έχουν στόχο να διευκολύνουν την αντιμετώπιση της μοναξιάς.

Οι οδηγίες που περιέχονται στο φυλλάδιο αυτό είναι βασισμένες στην ελληνική και διεθνή έρευνα και εμπειρία. Έχουν, επίσης, προκύψει από εκτενείς συνεντεύξεις με φοιτήτριες και φοιτητές στην Ελλάδα, στις οποίες διαπιστώθηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μοναξιάς στη νεανική ηλικία ή, αλλιώς, αναδυόμενη ενηλικίωση και, ειδικότερα, στο φοιτητικό πληθυσμό.

Η μοναξιά, ως ουσιώδης και πανανθρώπινη εμπειρία της ανθρώπινης ύπαρξης, είναι επώδυνη και δυσφορική. Η έντονη και χρόνια μοναξιά σχετίζεται με δυσκολίες προσαρμογής και προβλήματα ψυχοσωματικής υγείας. Ωστόσο, ως ηθελημένη μοναχικότητα, είναι δυνατόν να έχει δημιουργικές και ευεργετικές όψεις. Οι οδηγίες του φυλλαδίου αποσκοπούν να ενημερώσουν τις φοιτήτριες και τους φοιτητές για τη φύση της μοναξιάς και τα βασικά γνωρίσματά της, ιδιαίτερα κατά την αναπτυξιακή περίοδο που διανύουν, ώστε να διευκολυνθεί η αναγνώριση και αποδοχή της εμπειρίας αυτής. Επιπλέον, περιγράφονται συνήθεις αναποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής της και προτείνονται εναλλακτικοί, λειτουργικοί τρόποι. Τέλος, παρουσιάζονται πλευρές της ηθελημένης μοναχικότητας, οι οποίες έχουν ευεργετική επίδραση στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, τη δημιουργία και την κοινωνική προσφορά.

Το φυλλάδιο επιμελήθηκε η Καθηγήτρια Ευαγγελία Γαλανάκη και είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.

http://psychlab.primedu.uoa.gr/

Προηγούμενο άρθρο7ο Ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Ειδικής Αγωγής
Επόμενο άρθροΚάθαρση
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.