aithousaΤου Σπύρου Δημητρέλη

Τη λύση της έστω και προσωρινής εφαρμογής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο. Οι διεργασίες για την εξεύρεση των ισοδύναμων μέτρων που θα επιτρέψουν το πάγωμα του μέτρου δεν έχουν καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Και έτσι ο κίνδυνος για τους γονείς και συνολικά τον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης όσον αφορά τον ΦΠΑ είναι πλέον ορατός.

Το θέμα θα έχει λήξει το αργότερο έως τις 10 Οκτωβρίου καθώς η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ των επιχειρήσεων του κλάδου λήγει στις 16 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα για την κατάργηση του μέτρου. Και αυτά τα μέτρα θα πρέπει να φέρνουν στον κρατικό προϋπολογισμό πρόσθετα έσοδα ή εξοικονόμηση ύψους 300 έως 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την έως τώρα αναζήτηση τα ισοδύναμα μέτρα δεν έχουν ακόμη βρεθεί και η αισιοδοξία για το αν θα βρεθούν εγκαίρως δεν περισσεύει στο υπουργείο Οικονομικών. Με αυτά τα δεδομένα η λύση που έχει πέσει στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι:

-η έναρξη εφαρμογής του μέτρου για φέτος. Οι επιχειρήσεις του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα υπαχθούν σε καθεστώς ΦΠΑ και οι γονείς θα πληρώσουν ΦΠΑ για τη σχολική περίοδο από τα μέσα Αυγούστου που ψηφίστηκε η σχετική διάταξη έως το τέλος του έτους, δηλαδή για περίπου πέντε μήνες. Στην πράξη οι γονείς θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ για τη σχολική περίοδο από τον Σεπτέμβριο έως το τέλος Δεκεμβρίου.

-η κατάργηση του ΦΠΑ από τον Ιανουάριο ή το αργότερο από τον Απρίλιο. Η κατάργηση θα βασιστεί στην καλύτερη από την προβλεπόμενη πορεία των φορολογικών εσόδων. Στο οικονομικό επιτελείο είναι πεπεισμένοι ότι τα φορολογικά έσοδα θα κινηθούν πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις με αποτέλεσμα να υπάρχει απόθεμα που θα διατεθεί για την κατάργηση του μέτρου.

Πηγή:www.capital.gr

Προηγούμενο άρθροΊσως το φως θα ‘ναι μια νέα τυραννία…
Επόμενο άρθροΛατινικά: Δ & Ε κλίση ουσιαστικών
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.