ypdvmth_main_foto_2015Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, εγκαινίασε σήμερα 28 Σεπτεμβρίου 2015 το 44οΦεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, απευθύνοντας τον κάτωθι χαιρετισμό:

Κυρίες, και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την τιμή να εγκαινιάσω μια εμπορική διοργάνωση που έχει πολιτιστική σημασία.

Γνωρίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του βιβλίου, εξ αιτίας της γενικότερης μείωσης των εισοδημάτων καθώς και της υποχώρησης του κρατικού ενδιαφέρον για την εκδοτική πολιτική.

Δεν απολογούμεθα για αυτά παρότι βαραίνουν ως κληρονομιά.

Γνωρίζουμε τις συνέπειες των επιβαρύνσεων μνημονιακής έμπνευσης. Αναφέρομαι στην ενιαία τιμή βιβλίου αλλά και την φορολόγηση με 23% όλων των φάσεων της παραγωγής βιβλίου. Πρόκειται για μέτρα που πλήττουν την σχέση του βιβλίου με τον αναγνώστη αλλά και τους εργαζόμενους στον κύκλο του βιβλίου .

Σε όσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζεται η ενιαία τιμή βιβλίου, έκλεισαν πολλά μικρά και μεσαία βιβλιοπωλεία και η αγορά ελέγχεται από μεγάλες αλυσίδες. Δεν μας εμπνέει αυτό το μοντέλο, ούτε μια Ευρώπη που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα.

Μέσα σε συνθήκες κρίσης, μπορούμε να αναζητήσουμε συλλογικές μορφές ανάγνωσης. Αναδεικνύεται κεντρική η σημασία της σχολικής βιβλιοθήκης.

Στις προσπάθειές σας για μια νέα σχέση των πολιτών με το βιβλίο και τον πολιτισμό, θα μας βρείτε συμπαραστάτες.

Καλή επιτυχία στο 44ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2015!

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.