sxoliki aithousaΑποσπάσεις σε διευθύνσεις εκπαίδευσης, άδειες άνευ αποδοχών, απόρριψη εκπαιδευτικών αδειών με αποδοχές, απόδοση δεύτερης ειδικότητας, στελέχωση σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν και αυτό το καλοκαίρι το ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης.

                   

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις ακολούθησαν την ίδια ρότα. Καμιά αλλαγή. Εισήγηση από τους Δ/ντές Εκπαίδευσης, προώθηση στο Υπουργείο από το ΑΠΥΣΔΕ. Οι επιλογές του Υπουργείου χωρίς κριτήρια, χωρίς οργανογράμματα. Έτσι συνεχίζεται να υπάρχει υποστελέχωση διευθύνσεων (π.χ. Ηρακλείου) και υπέρ-στελέχωση άλλων με σαφώς λιγότερο αριθμό εκπαιδευτικών-μαθητών, ιδίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Τα συμπεράσματα εύκολα…Για αλλαγές στην δομή της διοίκησης της εκπαίδευσης ακόμα κουβέντα….Αναμένουμε την νέα ηγεσία….

Παρά τα μεγάλα κενά, οι αποσπάσεις αυξήθηκαν συνολικά 25% περίπου σε σχέση με πέρυσι(2.504 φέτος μέχρι στιγμής, έναντι 2.067 πέρυσι).Αποσπάσεις σε μητροπόλεις(71), στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου(339), σε βιβλιοθήκες(140),στα αρχεία του κράτους(115),σε Α.Ε.Ι, όλες απευθείας από το υπουργείο. Φυσικά δεν ίσχυσε παντού ο αποκλεισμός φιλολόγων-μαθηματικών-φυσικών κ.λπ. λόγω ελλείψεων…υπήρξε μια επιλεκτικότητα! Το τι πρέπει να γίνει το γνωρίζουμε όλοι και οφείλουμε να το διεκδικούμε συνεχώς για να μην είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Πάντως στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι θέσεις διοικητικών υπαλλήλων είναι 8%-12% των εκπαιδευτικών. Είναι εμφανής η ελλειμματικότητα στην χώρα μας. Χρόνια τώρα δεν προχωρά  τίποτα….ούτε μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες, που ίδιοι οι εργαζόμενοι ζητούν.

                       ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Συνολικά 27 συνάδελφοι Β΄βάθμιας εκπ/σης, στην Κρήτη. ζήτησαν και πήραν άδεια χωρίς αποδοχές, για διάφορους λόγους. Σημειώνεται ότι η άδεια αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά τα 3 χρόνια. Αυτονόητο θεωρείται ότι τα χρήματα που εξοικονομούνται, θα διατεθούν για προσλήψεις αναπληρωτών, όπως τα προηγούμενα χρόνια, ώστε άμεσα να καλυφθούν τα κενά. Για μεταπτυχιακές σπουδές κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος 5 συνάδελφοι, (εκπαιδευτικές άδειες με αποδοχές δεν δίνονται, παρά μόνο σε υποτρόφους του Ι.Κ.Υ.).

Έτσι απορρίφτηκαν 5 αιτήσεις συναδέλφων για εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές. Αναφέρεται εδώ ότι η εγκύκλιος για την απόρριψη ήρθε τελευταία στιγμή(27/8), χωρίς κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση, όπως και με ένστασή τους ισχυρίζονται αιτούντες εκπαιδευτική άδεια συνάδελφοι.! Πάντως είναι απαράδεκτο να αποκλείονται μόνο οι εκπαιδευτικοί από υπηρεσιακές άδειες!!! Πέρυσι ο κ.Κουράκης βεβαίωνε-εκτός των άλλων- ότι οι εκπαιδευτικές άδειες θα επαναχορηγηθούν. Άλλη μια υπόσχεση που αναμένουμε να γίνει πράξη….

                         ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η διαδικασία στελέχωσης του Σ.Ε.Π. έχει γίνει κανονικά. Η αναμενόμενη όμως καθυστέρηση καταβολής κονδυλίων είναι δεδομένο ότι θα επιδράσει αρνητικά στην ομαλή λειτουργία του σε όλες τις βαθμίδες. Το στεγαστικό πρόβλημα του σχολείου παραμένει.

                           ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Σημαντικές είναι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στην Κρήτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΠΥΣΔΕ ανέρχονται στους 300 περίπου. Κυρίαρχες είναι οι ελλείψεις σε φιλολόγους(70 περίπου),μαθηματικούς(γύρω στους 50),φυσικούς-χημικούς-βιολόγους(περίπου 70,με περισσότερες ελλείψεις σε βιολόγους).Αναμένονται οι διορισμοί αναπληρωτών, ευελπιστούμε μέσα στην εβδομάδα…Η καθυστέρηση φέτος, με την διπλή υποβολή αιτήσεων, είναι απαράδεκτη και ευθύνη δεν φαίνεται να καταλογίζεται!!!

Φυσικά υπάρχουν επιπλέον κενά στην Ειδική Αγωγή. Αναμένονται διορισμοί και σε ειδικό προσωπικό, με κονδύλια του ΕΣΠΑ, από την Περιφέρεια Κρήτης.

         ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

   Σε σύντομο χρονικό διάστημα ,μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από πλευράς διοίκησης, θα γίνουν αποσπάσεις τυχόν πλεοναζόντων εκπαιδευτικών ενός νομού σε άλλο νομό, αν υπάρχει έλλειμμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΠΥΣΔΕ, με αίτησή τους.

                    ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΜΕ-ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ Δ.Σ.

Στο ενημερωτικό αυτό σημείωμα θεωρώ σκόπιμο να γίνει μια σύντομη αναφορά στο συνέδριο της ΟΛΜΕ, που έγινε αρχές Ιουλίου στην Αθήνα. Η συμμετοχή των συναδέλφων στις διαδικασίες επιλογής συνέδρων κυμάνθηκε οριακά πάνω από το 50%. Η αποχή είναι σημαντικότατο πρόβλημα για τον κλάδο. Οφείλουμε όλοι να προβληματιστούμε και να προτείνουμε. Μια πρώτη πρόταση είναι οι συνεδριάσεις των οργάνων, να είναι ανοικτές και μέσω διαδικτύου στους συναδέλφους. Έτσι όλοι θα είμαστε κοινωνοί των προβλημάτων και των προτεινόμενων λύσεων….

Κλείνοντας εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους καλή σχολική χρονιά, με υγεία….

 

                                                       ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ

                                              Αιρετός εκπρόσωπος στο ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.