Παγκόσμιο Κύπελλο Ήθους… απ’ την Εθνική Ομάδα Αστέγων!

Η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων είναι μία κοινωνική πρωτοβουλία, με τίτλο «Γκολ στη Φτώχεια», που αξιοποιεί το άθλημα του ποδοσφαίρου, για την ενεργοποίηση και κοινωνική επανένταξη συμπολιτών μας, που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, στις πιο ακραίες τους μορφές. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, άστεγοι, πρόσφυγες, όπως και άτομα εξαρτημένα από ψυχοτρόπες ουσίες είναι οι κατηγορίες, που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας. Από το 2007, η δική μας Εθνική Ομάδα Αστέγων, συμμετέχει σε έναν κορυφαίο ποδοσφαιρικό, μα πρωτίστως κοινωνικό θεσμό, με τίτλο Homeless World Cup, με την υποστ­­­ήριξη της UEFA, του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου, που προώθησε αυτή την πρωτοβουλία.

Επικρατώντας στον τελικό με την Ελβετία, με 6-2, η δική μας Εθνική Ομάδα Αστέγων, κατέκτησε εκτός από το Κύπελλο Ήθους (Fair Play) και το κύπελλο INSP Trophy, που επιβραβεύει τις ποδοσφαιρικές τους δεξιότητες. Η σπουδαιότητα αυτής της διπλής νίκης είναι μεγάλη, αν συμπεριλάβουμε το γεγονός πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα, που έχει κατακτήσει το Κύπελλο Ήθους δύο φορές, στην ιστορία του θεσμού. Το να επιβραβεύεσαι για τις ικανότητές σου εξάλλου είναι κάτι σημαντικό, το να τιμάσαι όμως για τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα σου είναι το μέγιστο όλων των αρετών. Αυτή η υποδειγματική συμπεριφορά της δικής μας αποστολής, εντός και εκτός γηπέδων, σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά, μόνο με ελπίδα από αυτούς που πανάξια ξεχωρίζουν, μπορεί να γεμίσει άπαντες.

Πολύτιμος και αποκλειστικός αρωγός, γι’ αυτό το όνειρο ζωής των Πρωταθλητών μας, δεν αποτέλεσε η Πολιτεία, αλλά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που κάλυψε εξ’ ολοκλήρου, τα έξοδα της αποστολής μας: αεροπορικά εισιτήρια, μετακινήσεις, διαμονή, διατροφή, αγορά συμπληρωματικού αθλητικού εξοπλισμού και ό,τι άλλο χρειάστηκαν. Σε εποχές κρίσιμες λοιπόν, σαν τη σημερινή, κάποιοι αποδεικνύουν εμπράκτως την ανθρωπιά που λανσάρουν με την ανθρωπόμορφη όψη τους και είναι εξίσου άξιοι συγχαρητηρίων. Το περιεχόμενο εξάλλου της εκάστοτε τσέπης, ουδέποτε γεμίζει ένα άδειο περιεχόμενο ψυχής, οπότε δεν είναι τα χρήματα που αναβλύζουν ανθρωπιά, αλλά η ψυχή, οι αρχές και η αξιοπρέπεια. Είτε με λίγα, είτε με πολλά, η ανθρώπινη υπόσταση, αποδεικνύεται από την ψυχή, το χαρακτήρα και το ήθος, που ο κάθε ένας κουβαλά και εκφράζει.

Λόγω του ότι, η συγκεκριμένη αθλητική και κυρίως κοινωνική διάκριση, δεν έγινε ευρέως γνωστή, προφανώς γιατί οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες έχουν ταυτιστεί μόνο με τη «συγκίνηση» και το σύνθημα της «ανθρωπιάς», που όλοι χρησιμοποιούν, αλλά κάποιοι εκλεκτοί αποδεικνύουν, η απόδοση των συγχαρητηρίων θα είναι ονομαστική. Θερμά συγχαρητήρια και εις ανώτερα λοιπόν, σε κάθε έναν που συνέθεσε αυτή την αποστολή και μας έκανε υπερήφανους πρωτίστως με το ήθος του και δευτερευόντως με τις δεξιότητές του. Θερμά συγχαρητήρια και εις ανώτερα λοιπόν, στους: Παναγιώτη Κρητικό, Νίκο Κοντογιάννη, Νίκο Πετρόπουλο, Στέλλα Καντζιλίδου, Παναγιώτη Παράσχο, Μαρία Φυδανίδου, Απόστολο Μελέτη, όπως και στον προπονητή τους Γιάννη Κώτσο. Εύχομαι, πως το υπόδειγμα ψυχικής και ηθικής δύναμης, που κάθε ένας εκ των προαναφερθέντων χάρισε γενναιόδωρα σε όλους μας, θα αποτελέσει χάρτη και οδηγό για κάθε φτωχό ψυχή τε και πνεύματι, καθώς μόνο αυτού του είδους η φτώχεια είναι πραγματικά επικίνδυνη και ουσιαστικά καταστροφική.

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.