essaysΤο δοκίμιο δε μας κεντρίζει και δε μας παρακινεί απλώς σε κάποια πράξη της στιγμής. Κάνει τη στιγμή να έχει διάρκεια 
Scholes and Klaus, 1985

Το δοκίμιο αποτελεί ένα ξεχωριστό είδος του γραπτού λόγου, είτε είναι αποδεικτικό είτε στοχαστικό. Η σύνδεσή του με τη λογοτεχνία είναι άμεση. Και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από μία ιστοσελίδα λογοτεχνικής δράσης.

Το 2014 ο δικτυακός τόπος τοβιβλίο.net στην προσπάθειά του να προσφέρει ένα φιλόξενο χώρο στους ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο και τη λογοτεχνία προσκάλεσε όσους επιθυμούν στη συγγραφή ενός δοκιμίου λογοτεχνικής ανάλυσης, μιας διακριτικής ματιάς στη λογοτεχνική έκφραση, ώστε να έρθουν πιο κοντά στη λογοτεχνική παράδοση οι αναγνώστες του ιστοτόπου δίνοντας παράλληλα ένα βήμα (δια)κριτικής έκφρασης για λογοτεχνικά έργα και λογοτέχνες που ξεχώρισαν με το έργο τους.

Ως αποτέλεσμα της ετήσιας δράσης ήταν 21 συγγραφείς σε 45 δοκίμια να εκθέσουν μέσα από την ξεχωριστή δική τους (δια)κριτική ματιά το έργο λογοτεχνών ή να μιλήσουν για την Ουσία της Λογοτεχνίας, την ανάγνωση, την εκπαίδευση και να δημιουργηθεί

Μία συλλεκτική συλλογή κριτικών δοκιμίων που στόχο έχει να παρουσιάσει πτυχές της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας. Έργα και λογοτέχνες παρουσιάζονται μέσα από το σύγχρονο αναλυτικό-κριτικό πνεύμα.

Ο Καβάφης, ο Βάρναλης, ο Ελύτης, ο Ρίτσος, ο Σεφέρης, συναντούν τον Τάσο Λειβαδίτη, το Νίκο Καρούζο, το Μανόλη Αναγνωστάκη, το Νικηφόρο Βρεττάκο, τον Τίτο Πατρίκιο, τον Καββαδία και το Μίλτο Σαχτούρη. Ο Δημήτρης Παπαδίτσας στο ίδιο βιβλίο με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, το Νίκο Γκάτσο και Ιάσων Λειδινό και τον Πέτρο Θεοδωρίδη. Και μαζί τους ο Αλεξάνδρος Παπαδιαμάντης, ο Γιώργος Ιωάννου, ο Πέτρος Μαρτινίδης και ο Ισίδωρος Ζουργός. Ταυτόχρονα αναλύονται και παρουσιάζονται (συνολική αποτίμηση ή πιο συγκεκριμένη) οι Ονορέ Ντε Μπαλζάκ, Εουτζένιο Μοντάλε, Τζαίημς Τζόυς, Ζοζέ Σαραμάγκου, Ρίτσαρντ Καπισίνσκι, Πλάτων και Αισχύλος.

Ο ιστότοπος και οι εκδόσεις τοβιβλίο προτίθενται να προχωρήσουν σε μια περιορισμένη και συλλεκτική έντυπη έκδοση. Όποιος επιθυμεί το έντυπο προσκαλείται να επικοινωνήσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected] δηλώνοντας τα στοιχεία του και την ποσότητα των αντιτύπων που επιθυμεί αποκλειστικά μέχρι την Πέμπτη, 1/10/2015.

Πηγή:tovivlio.net

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.