Ρωγμές ανελέητες του χρόνου, τοίχοι που ξερνούν σοβάδες αποκαλύπτοντας κομψά κόκκινα τούβλα, χειροποίητα, μετά από χρόνια εγκλεισμού στη στέρεη βάση τους. Δοκάρια σκελετοί τρίζουν ,σιδεριές κι εξώστες μετεωρίζονται στο κενό, περίτεχνα κάγκελα σε οξείδωση κάποτε στόλιζαν την πρόσοψη. Τα παντζούρια ξεφλουδίστηκαν από ήλιο και βροχή, σκέβρωσαν οι γρίλιες, στόματα γεροντικά, ξεδοντιασμένα.

Η εξωτερική όψη προϊδεάζει και για τον εσωτερικό διάκοσμο. Πατώματα σε σήψη, τζάμια χάσκοντα, ραγισμένα σκαλοπάτια οδηγούν στην άβυσσο.

Έπιπλα σαρακοφαγωμένα ,σπασμένα κάδρα με ξέθωρες εικόνες ρομαντικής υπαίθρου και μορφές βλοσυρών προγόνων. Ασπρόμαυρες. Οσμή μούχλας, υγρασίας, κλεισούρας.

Τα παλιά σπίτια κουβαλούν μέσα τους ιστορίες ανθρώπων, γέλια παιδιών, αγρυπνίες ανήσυχων πνευμάτων , εμποτίστηκαν με μυρωδιές εδεσμάτων, μοσχοβολιές φρεσκοπλυμένων ρούχων, αρώματα γυναικών και ποτών. Είναι ιερά μνημεία ανθρώπινης ζωής ,παράδοσης, πολιτισμού.

Από τα επιβλητικά μέγαρα κι αρχοντικά έως τα χαμόσπιτα και τα πλυσταριά , η διαδρομή των ανθρώπων παραμένει η ίδια. Ο χρόνος μετράει αδυσώπητα για μικρούς και μεγάλους, η φθορά δεν κάνει εξαιρέσεις. Αυτό που μένει είναι τούτα τα απομεινάρια ύλης, ερείπια σπιτικών που μαρτυρούν πως το μόνο σίγουρο στη μάταιη ζωή μας είναι ο θάνατος . Ο θάνατος της ύλης .Αυτή που έχει γίνει σκοπός ζωής για τους περισσότερους από εμάς . . .

                                                                                                  Α. Π.

Προηγούμενο άρθροΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ: 2. Ο αριστοτελικός ορισμός της τραγωδίας
Επόμενο άρθροΧρονικές αντικαταστάσεις ρημάτων μέσης φωνής
H Άννα Παπαγιαννάκη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1995 έως σήμερα εργάστηκε στη δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρώτρια καθηγήτρια σε γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης και της Δράμας, απασχολήθηκε σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης ως φιλόλογος σε μαθήματα ειδικότητάς της, ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων στη ΝΕΛΕ, στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και στο πρόγραμμα του ΑΠΘ , ΔΙΑΠΟΛΙΣ Πράξη 2 «Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών». Διαθέτει πλούσια επιμόρφωση στη διαπολιτισμική εκπαίδευση και στην εκπαίδευση ενηλίκων, γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ στα ενδιαφέροντά της εμπίπτουν το θέατρο, η δημιουργική γραφή κι η λογοτεχνία.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.